Europese bio-doelen mijlenver weg

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

De Europese cijfers over biologische landbouw zien er dan wel iets beter uit dan de Nederlandse; Frans Timmermans’ doelstelling van 25% in 2030 is nog mijlenver weg.

Woensdag 17 februari werden op de jaarlijkse vakbeurs Biofach – dit keer een digitale variant – de meest recente Europese cijfers gepresenteerd. Over 2019! Jawel, met de mededeling dat corona de branche in het afgelopen jaar in een aantal lidstaten goed heeft gedaan. De vraag is even of dit volgend jaar terugkomt in de cijfers, of dat het louter wensdenken betreft.

In Nederland 2.115 bedrijven biologisch

In 2019 werd op net iets meer dan 8% van het Europees landbouwareaal biologisch geteeld, in totaal 14,6 miljoen hectare. Ten opzichte van 2018 betekende dit een stijging van 900.000 hectare. Nederland blijft Europees gezien ver achter: 3,2%. Bij ons staan 2.115 bedrijven als biologisch geregistreerd.

Marktvraag biologisch blijft achter

In Nederland zwakt ook de groei af. Al sinds 2016 schakelen minder bedrijven om. Koepelorganisatie Bionext noemt een achterblijvende marktvraag als oorzaak. Het is één aspect. Nederland heeft vooral ook een prima landbouwklimaat en periferie voor reguliere productie. In andere delen van Europa lenen de omstandigheden zich wellicht beter voor kleinschalige, biologische teelt. Voor een deel komt dat al terug in de cijfers. Laten we Timmermans’ doelstelling daarom vooral ook Europees zien.

Lees meer artikelen over biologisch

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.