Doorgaan naar artikel

Europese boeren roepen op Mercosur te verwerpen

De protesten tegen Mercosur zijn al lange tijd gaande, zo ook in juni 2020 in Berlijn waar onder meer beorenorganisateis protesteerden. - Foto: ANP

De protesten tegen Mercosur zijn al lange tijd gaande, zo ook in juni 2020 in Berlijn waar onder meer beorenorganisateis protesteerden. - Foto: ANP

Boeren uit 14 EU-landen en 43 boerenorganisaties roepen hun overheden op om af te zien van de Mercosur-deal.

Correcties op het voorgestelde akkoord worden niet geaccepteerd. Er moet een compleet nieuw plan komen. Dat schrijven de organisaties onder leiding van de European Milk Board (EMB) in een gezamenlijke verklaring aan hun overheden. De ondergetekenden vrezen dat Duitsland, ondanks toenemende kritiek van bondskanselier Angela Merkel op de deal, het akkoord er doordrukt met wat kleine correcties voor landen die kritiek hebben.

Oneerlijke handel

Het vrijhandelsakkoord zal leiden tot meer import van vlees, suiker en soja vanuit de Mercosur-landen. Daar zit het probleem, volgens EMB-voorzitter Erwin Schöpges. “De handel vanuit die landen zal sterk exportgericht zijn, waarmee die verschuift naar een industrieel productiemodel. Het Amazoneregenwoud moet onaangetast blijven door dergelijke praktijken.” Tegelijkertijd krijgen Europese boeren te maken met steeds strengere milieuwetgeving en hogere standaarden voor dierenwelzijn. Dat leidt tot hogere kosten, betoogt Schöpges. “Import van goedkope producten voert die prijsdruk verder op. Zo’n handelsbeleid, dat compleet uit de maat loopt, zal leiden tot versneld verdwijnen van kleinschalige boerenbedrijven.”

Betere prijzen

De organisaties pleiten voor een handelsbeleid dat eerlijke prijzen biedt voor boeren, milieubescherming biedt, biodiversiteit en dierenwelzijn waarborgt en rekening houdt met mensenrechten. Deelnemende boerenorganisaties uit Nederland zijn Agractie Nederland, Dutch Dairymen Board (DDB), Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Toekomstboeren.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin