Skip to content

Europese Commissie doet voorstel voor uitstel bioregels

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Europese Commissie doet het voorstel de invoering van strengere regels voor biologische producten met een jaar te verschuiven. Daarmee zou de nieuwe invoerdatum op 1 januari 2022 komen.

Het gaat om een Europese verordening waarover in 2017 een akkoord kwam. Volgens de commissie komt het verzoek om uitstel vanuit de lidstaten, het Europees Parlement, derde landen en andere belanghebbenden ‘vanwege de complexiteit en het belang van de secundaire wetgeving die in voorbereiding is’. Als gevolg van het coronavirus is het werk aan de secundaire wetgeving vertraagd. Door het uitstel is er genoeg tijd voor de nodige consultaties en controle van de wetgeving.

Geen conventionele zaden

In de verordening staat onder andere dat er meer strikte, op risico gebaseerde controles in de biologische keten komen, dat biologische import moet voldoen aan Europese normen en dat het na 2035 niet meer toegestaan is conventionele zaden te gebruiken voor biologische producten. In de verordening staat ook dat gemengde bedrijven, die zowel conventionele als biologische landbouw hebben, blijven toegestaan, op voorwaarde dat de twee activiteiten duidelijk gescheiden zijn.

Blij met uitstel

De landbouwcommissie van het parlement is blij met het uitstel. “Gehaast de secundaire wetgeving goedgekeurd te krijgen terwijl boeren bezig zijn met het aanpakken van de effecten van Covid-19, zou meer kwaad dan goed doen”, aldus Norbert Lins, voorzitter van de landbouwcommissie. “De Commissie heeft vandaag laten zien dat ze het belangrijk vindt om onze biologische productie te verbeteren. En ik kan zeggen dat de landbouwcommissie haar uiterste best zal doen om ervoor te zorgen dat dit voorstel snel wordt aangenomen.”

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin