Doorgaan naar artikel

Europese Commissie keurt € 185 miljoen Nederlandse brexit-steun goed

De Europese Commissie is akkoord met een Nederlands compensatieprogramma van totaal € 185 miljoen voor bedrijven die extra kosten moeten maken door nieuwe douaneprocedures.

Foto: Canva

Foto: Canva

De Europese Commissie is akkoord met een Nederlands compensatieprogramma van totaal € 185 miljoen voor bedrijven die extra kosten moeten maken door nieuwe douaneprocedures vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Door de brexit is het Verenigd Koninkrijk een zogeheten derde land geworden en zijn er nu tal van douaneverplichtingen bij in- en uitvoer. Met toestemming van de Europese Commissie kunnen Nederlandse bedrijven in alle sectoren tussen € 10.000 en € 40.000 subsidie krijgen om de kosten te drukken van bijvoorbeeld het aanpassen van hun ICT-systemen aan de brexit-eisen. Het subsidiebedrag voor ICT-aanpassingen voor terminals, havenbedrijven en energiehandelsbedrijven mag oplopen tot € 500.000.

Omvang en complexiteit van douaneverplichtingen

Het geld kan ook worden gebruikt voor trainingen en het inschakelen van adviesbureaus. Het moet wel om bedrijven gaan die voor het eerst handel drijven met een niet-EU-land of die door de brexit de omvang en complexiteit van hun douaneverplichtingen hebben zien toenemen. De Britten hebben op 1 januari hun douaneregels aangescherpt. Er moet direct aangifte worden gedaan van de import van goederen. Nederland exporteerde vorig jaar zo’n € 4,7 miljard aan voeding en drank naar het VK. Dat is ongeveer evenveel als voor de brexit. Het land bleef, ook na de brexit, na Duitsland de belangrijkste afzetmarkt van vlees, groenten en fruit uit Nederland.

Medeauteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin