Europese Commissie verrast met nieuwe uitwerking GLB

Foto: ANP
Foto: ANP

De Europese Commissie heeft de onderhandelingen over de hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid met nieuwe voorstellen onder druk gezet.

Begin deze week spraken verschillende landbouwministers hun verbazing uit over het feit dat de Europese Commissie, buiten medeweten van de ministers, met aanvullingen is gekomen.

Wojciechowski: geen sprake van nieuwe voorstellen

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski ontkent dat er sprake is van nieuwe voorstellen. Volgens hem is er een document gepresenteerd, waarin een uitwerking is gemaakt van de effecten van de Green Deal op het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Schouten onaangenaam verrast

Over de nog vertrouwelijke stukken van de Europese Commissie werd vorige week gepubliceerd door het doorgaans goed geïnformeerde Politico. Landbouwminister Carola Schouten liet maandag blijken onaangenaam verrast te zijn over de inhoud van de voorstellen. Zij vindt dat er in de besprekingen tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en het Portugese voorzitterschap van de landbouwministers geen voorstellen op tafel kunnen komen, waar de ministers geen oordeel over hebben kunnen vormen.

Indicatoren moeten aansluiten op Green Deal

In het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zijn zogenoemde indicatoren opgenomen, die wat Wojciechowski betreft zo veel mogelijk moeten aansluiten bij de Green Deal die door Klimaatcommissaris Frans Timmermans is gepresenteerd. Volgens Wojciechowski hebben de boeren er groot profijt bij als het landbouwbeleid meer op de voornemens in de Green Deal is afgestemd en meer gericht op de klimaatdoelstellingen.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.