Europese goedkeuring voor consumptie huiskrekel

10-12-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Europese lidstaten hebben goedkeuring gegeven voor de consumptie van de huiskrekel en de gele meelworm door mensen.

Daarmee is het de derde en vierde goedkeuring voor humane consumptie van een insect in de EU. Het gaat om de gedroogde, diepgevroren en in poedervorm krekels en meelwormen als nieuw voedingsmiddel. Het permanente comit├ę voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders (Scopaff), waarin alle EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd, gaf de goedkeuring. Daarmee hebben de krekel en de meelworm de laatste toelatingsstap als nieuw voedingsmiddel bereikt.

Protix

De Europese Commissie zal in de komende weken de laatste klap geven voor het op de markt brengen van de insecten. De toelating werd aangevraagd door Fair Insects, een dochterbedrijf van het Nederlandse Protix. Protix ontving eerder dit jaar al een toelating voor de sprinkhaan. Al eerder werd door een ander bedrijf een toelating aangevraagd voor de gele meelworm. Novel Food-toelatingen zijn productspecifiek en dus geldt de eerdere toelating niet voor de specifieke toepassing van een ander bedrijf.

Voedselveiligheid

Insecten vallen in de EU onder de zogenoemde Novel Food-regeling. Hieronder vallen voedingsmiddelen die niet op grote schaal werden geconsumeerd in de EU voor 15 mei 1995. De EU beoordeelt eerst de voedselveiligheid van deze voedingsmiddelen, voordat ze de markt op mogen. In sommige landen, waaronder Nederland, geldt een gedoogregeling, waardoor bepaalde insecten al verkocht mochten worden.

Lees ook: Consument niet zomaar bereid om insecten te eten

Kloosterman


Beheer