Skip to content

Europese handel in agrifood groeit flink in 2021

Updated on:
Business
Nieuws
Containervervoer. De totale waarde van de Europese agri-foodhandel is in de periode januari-september 2021 gegroeid. - Foto: ANP premium

Containervervoer. De totale waarde van de Europese agri-foodhandel is in de periode januari-september 2021 gegroeid. - Foto: ANP

De Europese handel in agrifood-producten is in de eerste drie kwartalen van 2021 met 6,1% toegenomen ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder.

Bovendien nam de exportwaarde harder toe dan de importwaarde, waardoor Europa meer geld verdiende aan de agrifood-handel ten opzichte van 2020.

Het handelsoverschot steeg met 17% naar € 51 miljard in de eerste 3 kwartalen afgelopen jaar, ten opzichte van dezelfde maanden in 2020. Daarmee volgt de handel in agrifood de trend van de afgelopen paar jaar.

De totale waarde van agrifood-producten die de EU tot en met september exporteerde bedroeg € 145,2 miljard, 8% meer dan een jaar eerder. Tegelijk nam de waarde van de agrifood-producten die de EU importeerde ook met 3% toe, tot € 94,2 miljard.

Vooral meer uitvoer van wijn en dranken

De groei in exportwaarde is met name te danken aan de export van wijn en dranken, waarvan de exportwaardes flink omhoog schoten. Daarnaast liep ook de export van raapzaad- en zonnebloemolie goed in de eerste drie kwartalen van 2021, net als van chocola en snoep. Afnames (in waarde) waren er te zien bij de export van babyvoeding en tarwe.

De grootste toename in export (+€ 2,3 miljard) was te zien bij de uitvoer van producten naar de Verenigde Staten. Dat is met name toe te schrijven aan de export van wijn en dranken, chocola en snoep. Daarnaast was er een flinke toename te zien bij export naar Zuid-Korea, vooral van wijn, varkensvlees, tarwe en granen in bredere zin. De totale agrifood-export naar China nam ook toe (+€ 504 miljoen), maar tegelijk kreeg de export van varkensvlees naar China een flinke knauw (-13%).

Invoer perskoeken, sojabonen en palmolie duurder

De stijging van de totale invoerwaarde is vooral toe te schrijven aan de toegenomen waarde van de import van perskoeken, sojabonen en palmolie. Daarnaast daalde juist de invoerwaarde van tropisch fruit, noten en specerijen, fruitsap en diverse dranken. Bij invoer springt het meest in het oog dat de invoer vanuit het Verenigd Koninkrijk flink daalde voor bijna alle productgroepen. De Europese Unie importeerde met name voor een hoger bedrag uit Brazilië, toe te schrijven aan duurdere sojabonen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin