Europese handel wil vliegtuiggeschil met VS bijleggen

Foto: ANP
Foto: ANP

De EU en de VS moeten hun ruzie over steun aan de wederzijdse vliegtuigindustrie minder hoog laten oplopen en de handelssancties voor andere sectoren en producten terugdraaien.

Dit schrijft een groep van veertien Europese koepelorganisaties voor de handel, waaronder die voor zuivel, vlees en groenten & fruit aan de Europese Commissie en de Amerikaanse overheid.

VS kan doorgaan met strafheffingen

De brief volgt op de constatering deze week van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lightizer dat de EU nog steeds geen correcte uitvoering heeft gegeven aan een WTO-uitspraak van vorig jaar, volgens welke de Europese steun aan Airbus zou moeten worden verlaagd. Daardoor kan de VS blijven doorgaan met het opleggen van strafheffingen op Europese producten, in onder meer de voedingssector. De veertien handelsorganisaties vrezen verdere negatieve gevolgen voor hun leden.

Duitse en Franse producten

Lightizer gaf aan dat de strafheffingen met een waarde van bijna € 6,4 miljard voorlopig in stand blijven. Wel zullen sommige heffingen worden verschoven. Een aantal Griekse en Britse producten krijgt te maken met lagere tarieven, een reeks Franse en Duitse producten krijgt te maken met hogere heffingen (Frankrijk en Duitsland zijn de voornaamste aandeelhouders in vliegtuigbouwer Airbus) .

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer