Skip to content

Europese IMVO-wet aangenomen door EP

De invoering van de Europese IMVO-wet is weer een stapje dichterbij.

Europese IMVO-wet

Foto: Canva

De invoering van de Europese IMVO-wet is weer een stapje dichterbij.

Het Europees Parlement (EP) heeft standpunten aangenomen inzake de wet, ook wel ‘duurzame keten wet’ genoemd. De wet moet het speelveld voor gepaste zorgvuldigheid in de Europese Unie gelijk trekken.

Een veilige en gezonde werkomgeving

Als het voorstel definitief wordt aangenomen, moeten Europese bedrijven negatieve gevolgen voor mensenrechten en milieu onderzoeken en voorkomen. Bedrijven moeten aantonen dat zij een veilige en gezonde werkomgeving hebben voor werknemers in hun gehele aanvoerketen en dat zij op alle mogelijke manieren negatieve impact van de productie op het milieu voorkomen. Als een bedrijf misstanden tegenkomt, moeten het daarop handelen. Doen zij dit niet, dan kan de EU boetes opleggen van maximaal 5% van de wereldwijde jaaromzet.

De bedrijven die onder deze duurzame-ketenwet gaan vallen, moeten ook een overgangsplan opstellen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.

Lees ook: Bedrijfsleven wil wel MVO-wet, maar van EU en minder streng

Alleen grote bedrijven vallen onder wet

De nieuwe regels zullen van toepassing zijn op EU-bedrijven met meer dan 250 werknemers en een wereldwijde omzet van meer dan € 40 miljoen en op moedermaatschappijen met meer dan 500 werknemers met een omzet van € 150 miljoen. Ook niet-EU bedrijven met een jaarlijkse omzet van € 150 miljoen – waarvan minimaal € 40 miljoen afkomstig is vanuit de EU – zullen onder de wetgeving vallen. In de eerste versie van de wet werd ook gesproken van een verplichting voor kleine bedrijven, maar die is uit de conceptversie verwijderd.

Nu het EP haar standpunt heeft vastgesteld, kunnen de lidstaten onderhandelen over de definitieve versie van de wet. Het resultaat wordt later dit jaar verwacht.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin