Europese interesse voor graan uit bezet gebied

14-07 | |
Foto: Canva/Pexels
Foto: Canva/Pexels

Graanhandelaren uit Europa en Noord-Amerika tonen ook interesse in graan uit bezette gebieden in Oekraïne. Dat heeft Vladimir Rogov van het door Rusland gecontroleerde regiobestuur in het bezette deel van Zaporizja gezegd tegen het Russische persbureau Tass.

De boeren in het door Rusland bezette gebied van de Oekraïense regio Zaporizja staan klaar om een begin te maken met de export van de nieuwe oogst, aldus Rogov. De telers in dit gebied zijn aangewezen op de verscheping van graan via de havens van Berdjansk en Marioepol.

Havens draaien nog niet op volle capaciteit

De havens zijn volgens het regiobestuur weer open, maar draaien nog niet op volle capaciteit. Graan dat nog niet via deze haven kan worden verscheept, gaat per trein naar de Krim om van daaruit te worden geëxporteerd naar het buitenland. In eerste instantie gaat het graan vooral naar Rusland, Afrika en het Midden-Oosten. “Ook graanhandelaren uit Noord-Amerika en Europa laten zich hier zien”, reageert Rogov op de vraag naar mogelijke afzet voor het graan.

Ook het regiobestuur van het bezette gebied in de wat westelijker gelegen regio Cherson kijkt naar de vorderingen in de havens van Berdjansk en Marioepol. Plaatsvervangend hoofd Kirill Stremousov van het regiobestuur in Cherson heeft Tass gemeld dat het graan uit zijn gebied naar Rusland gaat.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer