Europese korrelmais lijdt zwaar onder droogte

22-08 | |
Oogst van korrelmais. Foto: Mark Pasveer
Oogst van korrelmais. Foto: Mark Pasveer

​De korrelmais in Europa heeft het zwaar te verduren door de uitzonderlijke warmte en droogte.

De opbrengstraming van de Europese Commissie is ten opzichte van vorige maand nog eens 8,6% verlaagd. In de oogstvoorspelling van deze maand komen de gewasinspecteurs van de Europese Commissie uit op een productie van 6,63 ton per hectare. Dat is 16% lager dan vorig jaar en evenzoveel lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Groot opbrengstverlies in Italië

In Italië is de schade het grootst. Daar blijven de opbrengsten steken op minder dan 7,8 ton per hectare. Normaal wordt daar meer dan 10 ton per hectare geoogst. Het opbrengstverlies komt dit jaar neer op 25%. Maar eigenlijk wordt bijna nergens in de EU een normale oogst verwacht. Alleen in Tsjechië en Portugal worden bovengemiddelde oogsten voorzien.

Europese veevoerindustrie

Hongarije en Roemenië zullen daarentegen veel minder mais kunnen leveren aan de Europese veevoerindustrie, omdat in deze landen de opbrengsten zwaar tegenvallen. In Hongarije valt de oogst met amper 5 ton per hectare een derde lager uit dat het vijfjarig gemiddelde van ruim 7,5 ton per hectare. In Roemenië rekent de EU op opbrengsten van slechts 4,6 ton per hectare, terwijl daar in de afgelopen jaren gemiddeld 6 ton per hectare werd geoogst.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer