Europese landen trekken uienkar

23-02 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Groot-Brittannië en Spanje trekken in week 5 de uienexportkar. In de eerste week van februari zijn 17.623 ton uien afgezet. Daarvan ging 20% naar Groot-Brittannië (3.636 ton) en 13% naar Spanje (2.239 ton).

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau. Spanje heeft al bijna de dubbele hoeveelheid uien ontvangen dan wat er een jaar eerder in dezelfde periode naartoe ging. Met name gaan veel uien in de maatsortering supers naar Spanje.

Vervolgens zijn in afzetvolume Guinee, Maleisië, Mauritanië en Sierra Leone belangrijke afnemers. Gevolgd door Duitsland, Oekraïne, Polen, Portugal en Frankrijk.

Minder uien naar verre bestemmingen

In afzetseizoen 2022-’23 zijn 870.594 ton uien afgezet in het buitenland. Dat is 6% minder dan het voorgaande seizoen werd afgezet in dezelfde periode. Door het beperktere aanbod en hoge prijzen dit seizoen gaan minder uien naar verre bestemmingen. Europese landen ontvangen juist meer uien dan een jaar eerder, mede omdat in veel Europese landen de eigen teelt tegenvalt.

Meeste uien naar Senegal en Ivoorkust

Senegal en Ivoorkust blijven de grootste afnemers dit seizoen met respectievelijk 162.484 ton en 123.168 ton. Groot-Brittannië is altijd een stabiele afnemer en heeft tot dusver 93.909 ton uien afgenomen. Het verschil tussen Afrikaanse landen en Groot-Brittannië is dat Afrikaanse landen waar mogelijk overgaan op eigen teelt.

Lees ook: Niet iedereen betaalt extreem hoge uienprijs

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer