Europese liberalen: regel nieuwe veredeling

09-12-2021 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Nieuwe veredelingstechnieken moeten worden beoordeeld aan de hand van nieuwe Europese wetgeving buiten de bestaande regels voor genetische modificatie.

Dat stelt de liberale fractie (Renew) in het Europees Parlement, waarvan D66 en VVD deel uit maken. De fractie vraagt de Europese Commissie om nieuwe regelgeving voor te stellen.

Renew heeft onder leiding van Europarlementariër Jan Huitema een voorstel geformuleerd dat de impasse rond de toelating van nieuwe veredelingstechnieken moet lostrekken. VVD‘er Huitema stelt dat er nu in het Europees Parlement een meerderheid lijkt te bestaan voor Europese regels waarin het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken los van de bestaande wetgeving wordt geregeld. “Daarmee komt het gebruik van deze biotechnologie voor veredelaars binnen handbereik. Een belangrijke stap voor de EU.”

Voordelen van de toepassing

Eerder liet Europees commissaris Frans Timmermans blijken de voordelen van de toepassing van de nieuwe technieken te zien en beschikbaar te willen maken voor de uitvoering van het beleid. De huidige regelgeving belemmert het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken, waardoor het moeilijker of onmogelijk wordt gewassen te ontwikkelen die minder bemesting of gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben, of bestand zijn tegen klimaatveranderingen, plagen en ziekten.

Doelstellingen Green Deal en de Boer-tot-Bordstrategie

Nieuwe veredelingstechnieken kunnen positief bijdragen aan de doelstellingen van de Green Deal, de Boer-tot-Bordstrategie en de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, stelt Renew. Dat betekent niet dat de nieuwe technieken ongebreideld kunnen worden ingezet. Mogelijk negatieve effecten moeten serieus worden beoordeeld, aldus Renew.

Huidige regelgeving niet meer doelgeschikt

De huidige regelgeving voor de beoordeling van veredelingstechnieken (waaronder genetische modificatie) is niet meer doelgeschikt, stelt Renew in navolging van een eerdere studie van de Europese Commissie. Nieuwe evenwichtige regelgeving moet ervoor zorgen dat nieuwe technieken geen schade opleveren voor volksgezondheid en milieu. Boeren, consumenten en winkeliers moeten weten wat er met producten is gebeurd en kunnen er ook van profiteren.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer