Europese markt heeft LNG uit VS niet nodig

Op 1 oktober start traditioneel het nieuwe gasjaar, een gasjaar loopt van 1 oktober t/m 30 september en is vaak aanleiding voor prijsbewegingen in de markt. Temperaturen die gemiddeld lager zijn voor de tijd van het jaar en het kouder worden in het noorden van Europa, wakkert de vraag naar gas verder aan.

De wereldwijde economische vertraging heeft geleid tot een verminderde vraag naar Amerikaanse LNG. Hierdoor zal de export van dit gas uit de VS waarschijnlijk nog even laag blijven, volgens een toonaangevend data- en analysebedrijf. Hoewel de economische vooruitzichten een glimp van herstel lieten zien, drukte de werkelijke aard van de pandemie de groeivooruitzichten van de LNG-sector in de VS.

Lagere elektraprijzen

Een daling van de CO2-emissieprijs en een zwakkere prijs van kolen leiden tot een lagere koers van de elektraprijzen voor de langetermijncontracten. De vraag naar kolen en daardoor ook de vraag naar CO2-emissierechten, zijn zwakker dan wat analisten eerder dachten. De emissierechten bewegen doorgaans mee met de koersen van de beurzen.

De prijzen van de kortetermijncontracten zijn afgelopen week door weersomstandigheden laag geweest door het grote aanbod windenergie en een relatief slappe vraag naar elektra. De bedrijvigheid zou onder druk staan waardoor de vraag lager is dan normaal.

Oliemarkt in greep Covid-19

Covid-19 heeft de oliemarkt stevig in zijn greep, de gevolgen op de economie lijken nog wat groter te worden dan aanvankelijk voorspeld. De vraag naar olie, vooral uit China is zwakker dan wat analisten voorzien. Daarbij willen de OPEC-landen weer meer olie gaan produceren, is onderling afgesproken. Om de bijbehorende vraag aan te wakkeren zijn de verkoopprijzen voor Amerika en Azië verlaagd, maar ook dit heeft nog niet het gewenste effect.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.