Europese melkprijs stijgt 21 cent tot € 55,44

27-01 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

De gemiddelde berekende Europese melkprijs stijgt in december 2022 met 21 cent tot € 55,44 per 100 kilo melk, ten opzichte van een maand eerder.

Dat blijkt uit cijfers van de EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking. In vergelijking met dezelfde maand in 2021 is de prijs maar liefst 41,6% hoger, dat overeenkomt met € 16,28.

Glanbia verhoogt bijna € 5

Het Ierse Glanbia zorgt hoofdzakelijk voor de toename van de melkprijs in december. De zuivelonderneming keert in deze maand een toeslag uit. Ook is de melkprijs aangepast, dat resulteert in een stijging van maar liefst € 4,89. De Glanbia-melkprijs in december komt uit op € 62,85 per 100 kilo melk. Dat is tevens de hoogst uitbetaalde melkprijs in de EU.

Vraaguitval door hoge prijzen

Andere zuivelondernemingen, zoals FrieslandCampina verhoogden hun melkprijs licht, of bleven gelijk. Ook zijn er een aantal zuivelfabrieken die al een verlaging van de melkprijs doorvoeren, zoals Milcobel met € 1,50 doet. Een aantrekkende melkaanvoer en vraaguitval door hoge prijzen veroorzaken de negatieve aanpassing van de melkprijs bij de meeste zuivelverwerkers.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer