Doorgaan naar artikel

Europese slachterijen verwerken fors minder varkens begin 2023

Europese slachterijen premium

Foto: Canva

De Noordwest-Europese slachterijen hebben begin dit jaar fors minder varkens verwerkt.

In Denemarken, Duitsland en Engeland zijn de aantallen het sterkst teruggelopen, maar ook in Frankrijk en Nederland worden minder varkens geslacht. De Deense slachterijen ontvingen in het eerste kwartaal bijna 15% minder varkens dan vorig jaar. Slachthuizen in Duitsland zagen hun aanvoer met ruim 8% teruglopen. Engeland meldt nog geen cijfers over maart, maar in de eerste twee maanden was het aanbod daar 9,5% kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. In Frankrijk komt de daling in het aantal geslachte dieren in de eerste twee maanden uit op 6,1%.

In Nederland valt de dalende tendens in het aantal slachtingen in vergelijking met de omringende landen nog mee. In het eerste kwartaal zijn op een haar na 3,6 miljoen varkens geslacht. Dat aantal is 3,5% kleiner dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Producentenorganisatie POV gaat er van uit dat het aanbod aan vleesvarkens in het tweede kwartaal verder afneemt. De productiemonitor van de POV mikt op een wekelijks aanbod van 280.000 varkens in de maanden april tot en met juni. In het eerste kwartaal werden gemiddeld 300.000 varkens per week geslacht.

Een steeds verder afnemend varkensaanbod

Of een verdere afname van het aantal varkens resulteert in krapte op de markt hangt volgens de POV af van de levende export en het gemiddeld geslacht gewicht, maar ook van de vraag of de slachterijen hun capaciteit in lijn met het aanbod verminderen. Voorlopig wordt rekening gehouden met een steeds verder afnemend aanbod. Op grond van een verdere lichte afname in het aantal zeugen rekent POV op 2% minder aanbod van varkens in het laatste kwartaal.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk viel de terugloop in januari nog mee. Toen waren de aantallen 1,7% kleiner dan een jaar geleden. De grote klap kwam in februari en kelderde het aantal slachtingen ineens met 17%. In februari kwamen in totaal 762.000 dieren aan de haak, meldt het maandoverzicht van het plattelandsministerie Defra. De productie van varkensvlees kwam in die maand 21% lager uit op 70.000 ton. De National Pig Association schrijft de daling toe aan de flinke inkrimping van de zeugenstapel na de voorbije crisisjaren in de Britse varkenshouderij.

Frankrijk

In Frankrijk zijn in februari ruim 1,97 miljoen varkens naar de slacht gebracht. Dat was 5,2% minder dan in dezelfde maand vorig jaar, na een daling met 7% in januari. Het gemiddelde geslacht gewicht lag in februari op 94,2 kilo vergeleken met 94,6 kilo in dezelfde maand vorig jaar. De productie van varkensvlees is daardoor nog iets sterker teruggelopen dan het aantal geslachte dieren, namelijk met 5,6% in februari en met 6,5% over de eerste twee maanden van 2023.

Ook in Frankrijk ligt de varkensprijs nu op een historisch hoog niveau, meldt de agrarische statistiekdienst Agreste. In februari werd een notering bereikt van € 2,26 per kilo karkasgewicht, wat ruim 56% hoger was dan een jaar eerder en ook bijna 56% meer is dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

Medeauteur: Ruud Peijs

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin