Europese steun voor zuivel, vlees en groente

22-04-2020 | Laatste update op 28-04 | |
Janusz Wojciechowski. - Foto: EPA
Janusz Wojciechowski. - Foto: EPA

De Europese Commissie komt met een steunpakket voor de zuivel- en vlees, fruit- en groentesectoren.

Daarnaast geeft de EU een uitzonderlijke vrijwaring van Europese mededingingsregels om onder andere de sierteelt en de aardappelsector te ondersteunen. Producenten krijgen de mogelijkheden om in onderlinge samenspraak collectieve maatregelen te nemen om de markt te stabiliseren.

Private opslag

Er komt een regeling voor private opslag van mageremelkpoeder, boter en kaas en voor rundvlees, schapenvlees en geitenvlees. De producten zullen tijdelijk van de markt worden genomen voor tenminste twee tot drie maanden, met een mogelijkheid om de periode te verlengen tot zes maanden. Daarmee wordt het aanbod op de markt afgeroomd, wat de prijs ondersteunt.

Zeker € 80 miljoen

Hoewel de Europese Commissie geen bedragen noemt, melden Brusselse bronnen dat het landbouwpakket zeker € 80 miljoen bedraagt, waarvan ongeveer € 30 miljoen wordt uitgetrokken voor de zuivel.

De zuivelgelden hebben volgens diezelfde bronnen betrekking op de opslag van 90.000 ton mageremelkpoeder, 140.000 ton boter en 100.000 ton kaas. De private opslag van kaas zou vooral ten goede komen aan Duitsland (22.000 ton) , Frankrijk (18.000 ton) en Italië (13.000 ton). De Europese Commissie kan of wil alleen bevestigen dat de opslag van kaas maximaal 100.000 ton bedraagt. “Voor alle andere elementen van het maatregelenpakket kan de Europese Commissie geen verdere details geven, omdat die informatie ook effect kan hebben op de markt”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. De omvang van de marktmaatregelen is ook afhankelijk van de reactie op de markt, zegt de Europese Commissie. De maatregelen gaan volgende week in.

Brief van 27 lidstaten

Het voorstel van de Europese Commissie volgt op een brief van 27 lidstaten, waarin zij vorige week aan de Europese Commissie vroegen om de vitale rol van de boeren en tuinders te waarderen en ondersteunen. De lidstaten drongen onder andere aan op de invoering van maatregelen onder de bestaande regels voor de gemeenschappelijke marktordening, “in het bijzonder voor private opslag, om die sectoren te ondersteunen waar significante marktverstoringen en prijsdalingen zijn vastgesteld”. Daarnaast vroegen de lidstaten om directe steun aan boeren en tuinders die het ergst getroffen zijn.

Wojciechowski: snelle actie nodig

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zegt dat de effecten van de coronacrisis steeds meer in de agri- en foodsector worden gevoeld en dat daarom snelle actie nodig is. De Europees Commissaris heeft tot nu toe nog weinig budget beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de crisis. Vorige week zei hij nog geen fondsen daarvoor te hebben.

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer