Europese supermarkten vragen meer uien

12-03-2020 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Verschillende verwerkers en sorteerders hebben prima werk, vergeleken met de voorgaande weken.

De handel is niet veel meer. Inkoop is even rustiger, omdat een paar weken geleden een koopgolf is geweest. Veel verwerkers laten de voorraden wat teruglopen, omdat de export toch onzekerder is met de mindere beschikbaarheid van containers door het coronavirus. De telersbeurs in Goes verlaagde de uiennoteringen eerder deze week al fors. Zo zet ook de beurs in Emmeloord de uiennoteringen op een lager niveau bij een flauwe stemming.

Interen op voorraden

De meeste verwerkers en sorteerders hebben voldoende uien ingeslagen voor deze periode en er is wat extra vraag op het moment. De vraag vanuit Europa is niet enorm, maar die begint langzaam aan toch te komen. Europese supermarkten slaan meer voedsel in. Ondanks dat Italiƫ een quarantainegebied is door het coronavirus, loopt de voedselvoorziening wel door. Een deel van de Italiaanse afzet is minder, omdat de horeca daar wegvalt. Maar de vraag is toch goed, omdat supermarkten meer hamsteren. De verwachting is dat de vraag vanuit Europese supermarkten naar de paasdagen toe verder kan trekken.

Overzeese afzet lastiger

Op Europees niveau is de goederenstroom momenteel wat makkelijker. Aan de andere kant remt het tekort aan containers voor een deel de overzeese afzet.

Goede vraag rode uien

De vraag naar rode uien loopt deze week goed door. De fijnere sorteringen rode uien worden goed gevraagd. Daarvan is al een groot deel weg, doordat voor de jaarwisseling meer rode uien naar India en omliggende landen zijn gegaan. Duitsland vraagt momenteel rode uien en ook Oost-Europese landen zijn daarvoor aan de markt.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer