Doorgaan naar artikel

Europese tarwe interessant voor export naar VS

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De prijs van Europese tarwe is momenteel op zo’n niveau dat het interessant is om naar de andere kant van de Atlantische Oceaan te verschepen.

Volgens marktbureau Agritel zijn schepen met Europese tarwe vanuit Polen en Duitsland onderweg naar de Verenigde Staten. De zeevrachtkosten zijn gedaald en in de VS wordt een tegenvallende oogst verwacht. Daarnaast is de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar verzwakt, wat de Europese uitvoer op de wereldmarkt goedkoper maakt.

Naar verluidt is 210.000 ton Europese tarwe onderweg naar de VS. Dat prikkelt de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs. Op de Amerikaanse termijnmarkten werd op 23 mei ook hoger genoteerd voor tarwe, voornamelijk omdat fondsen een deel van hun shortposities verkochten.

Het prijsniveau op de fysieke markt ligt ruim € 100 lager dan begin dit jaar. Voor Europese voertarwe werd eerder deze week op de Rotterdamse graanbeurs nog fors lager genoteerd op € 233 per ton (-€ 14). De prijs van EU-voertarwe is terug op het niveau van begin augustus 2021-’22. De vraag is tot welk niveau de prijzen dalen. Momenteel lijkt de bodem nog niet in zicht, de markt houdt de aandacht op berichtgevingen met een prijsdrukkend effect als gevolg.

Handelaren merken op dat Oekraïense graanexport via de haven Pivdennyi, gelegen in de stad Yuzhne bij Odessa, door de Russen wordt geblokkeerd, ondanks een verlenging van de graandeal. Daarnaast worden overwegend goede tarwe-oogsten verwacht op het noordelijk halfrond. De verwachte Russische tarweoogst voor 2023 is met 1,2 miljoen ton verhoogd naar 88 miljoen ton door het Russische landbouwadviesbureau Sovecon. De oogstprognose is ten opzichte van vorige maand verhoogd door gunstig weer in het zuiden van Rusland, waardoor daar een grotere opbrengst wordt verwacht. De opbrengst blijft wel onder het niveau van de recordoogst van 2022 (92 miljoen ton tarwe), maar komt 7% boven het vijfjarengemiddelde uit.

Het Russische landbouwministerie gaat uit van een tarweoogst van 78 miljoen ton en het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat uit van 81,5 miljoen ton voor oogst 2023. Het toegenomen aanbod kan in combinatie met een zwakke Amerikaanse exportvraag extra druk geven op de internationale tarweprijzen.

Prognose: prijsdruk granen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin