Europese telers hebben hogere bietenprijs nodig

17-03 | |
Suikerbieten worden verwerkt bij Cosun. - Foto: Koos Groenewold
Suikerbieten worden verwerkt bij Cosun. - Foto: Koos Groenewold

Een hogere bietenprijs is hard nodig om gestegen productiekosten terug te verdienen.

Na de stijging van graan- en oliehoudende zaadprijzen en de sterke stijging van productiekosten door geopolitieke onrust in Oost-Europa bieden Europese suikerfabrieken een betere bietenprijs. De bietentelers in heel Europa hebben een hogere bietenprijs nodig om gestegen kosten terug te verdienen. Ook maakt de suikerindustrie zich grote zorgen dat bietentelers liever graan of oliehoudende zaden inzaaien dan suikerbieten.

Südzucker: gemiddeld € 38 per ton

De Südzucker-groep heeft een gegarandeerde minimum bietenprijs van gemiddeld € 38 per ton op basis van 16% suiker aan haar telers in Duitsland, Polen, België en Frankrijk aangeboden. Deze prijs loopt van € 35,50 per ton voor Saint-Louis Sucre (Frankrijk) tot € 40 per ton voor Südzucker (Duitsland), dat publiceerde het Franse marktbureau Agritel. Ter vergelijking: de Belgische Tiense suikerraffinaderij, die ook valt onder het moederbedrijf Südzucker, betaalde in 2021 minimaal € 25 per ton.

“De verhoging van de bietenprijs door Südzucker is een goed signaal naar de markt”, zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun. De situatie in Oekraïne zet alles onder druk en de uitdaging is groot, aldus De Lugt. “Maar we hebben ook afgegeven aan onze leden dat het resultaat dit jaar verder moet stijgen, dus beter dan in 2021, en daarmee een betere bietenprijs genereert. Het saldo moet verder omhoog om de bietenteelt interessant te houden. De combinatie van een garantieprijs en de resultaatdeling blijft de basis.”

Contracten

De systematiek bij Südzucker en ook veel andere Europese suikerbietverwerkers is anders dan bij Cosun. Zij sluiten contracten met de bietentelers op basis van de verwachting van de markt voor het nieuwe jaar. De bietenprijs bij Cosun wordt bepaald door de marge die gemaakt wordt op de suiker die het afgelopen campagnejaar is geproduceerd en het opvolgend jaar wordt uitgeleverd. Een ander verschil tussen Cosun en Südzucker is dat Cosun de bietenprijs uitbetaald op basis van 17% suiker.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer