Doorgaan naar artikel

Europese uienvraag blijft goed

Foto: Ruud Ploeg

Foto: Ruud Ploeg

De uitvoer van Nederlandse uien blijft in mei behoorlijk goed doorlopen. In week 18 is bijna 14.000 ton uien afgezet. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau.

De Europese vraag is en blijft goed. De meeste uien zijn in week 18 naar Groot-Brittannië gegaan; 3.184 ton. Duitsland, Frankrijk en Polen nemen ook goed uien af met 1.838 ton, 1.052 ton en 735 ton in week 18. De vraag uit Zuid-Europese landen loopt terug. Spanje en Portugal vragen niet meer. Spanje ontving 713 ton uien in week 18, terwijl de voorgaande weken gemiddeld ruim 1.500 ton werd afgezet. Nieuwe eigen oogst verdringt de vraag. De afzet naar Portugal is ook afgezwakt naar 50 ton in de eerste week van mei.

Oogst in Europese landen viel tegen

Dit seizoen is het volume uien dat naar België, Bulgarije, Hongarije, Italië en Oekraïne gaat toegenomen ten opzichte van seizoen 2021-‘22. De Europese oogst viel in verschillende landen tegen, waardoor de Europese vraag goed is en ook aan het eind van het seizoen nog goed blijft.

Afrika

Afrika is ook nog aan de markt. Maar dat afzetvolume is momenteel verwaarloosbaar vergeleken met wat binnen Europa wordt afgezet. Al is het West-Afrikaanse land Guinee met 1.222 ton in week 18 een prima afnemer.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin