Foto: Roel Dijkstra
De 27 lidstaten van de Europese Unie telden vorig jaar december in totaal 146,2 miljoen varkens. Daarmee valt de varkensstapel 2,1% groter uit dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Europees statistische bureau Eurostat.
De groei van vorig jaar bracht de varkensstapel naar het hoogste niveau in tien jaar. In 2009 telde de EU-27 (de huidige EU-lidstaten, dus na aftrek van het aantal varkens in het Verenigd Koninkrijk) 2,15 miljoen varkens meer met een totaal van 148,3 miljoen stuks. Een jaar later waren het er ineens veel minder met minder dan 140 miljoen stuks. Daarna ging het wat op en af, maar schommelde het aantal rond de 143 miljoen stuks.
Spanje telt meeste varkens
Spanje telde eind vorig jaar de meeste varkens, naar schatting bij elkaar bijna 32,7 miljoen. Daarmee zet de groei van de varkensstapel in Spanje flink door, want in december werden er 4,6% meer dieren geteld dan een jaar eerder. In 2013 waren er nog 25,5 miljoen varkens in Spanje, daarna kwamen er dus elk jaar zo’n 1 miljoen dieren bij.
Duitsland was lange tijd koploper in varkensland, maar telt inmiddels minder dieren dan Spanje. De stand van december komt uit op iets meer dan 26 miljoen varkens. Dit aantal is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van eind 2019. In de jaren 2012 tot en met 2014 hielden de oosterburen nog meer dan 28 miljoen varkens.
Polen voorbij Nederland
Denemarken is hard op weg om de nummer 3 in Europees varkensland te worden. Een groei van 5,2% in 2020 brengt het totaal daar op 13,4 miljoen varkens. Daarmee blijft het nog net achter Frankrijk waar vorig jaar weliswaar 2,7% meer varkens werden geteld dan in 2019, maar over een langere periode gezien blijft het aantal dieren daar vrij stabiel.
Nederland ziet Polen ineens weer voorbijkomen op de ranglijst van aantal varkens per land. Het aantal Poolse varkens is met 4,6% toegenomen tot ruim 11,7 miljoen, aldus Eurostat. In Nederland nam het aantal met 3,2% af. Met iets meer 11,5 miljoen dieren is hier de varkensstapel volgens deze cijfers gedaald naar het laagste niveau in meer dan tien jaar.