Europese varkensmarkt boert achteruit

25-10 | |
Slachtlijn bij Westfort in IJsselstein. - Foto: Herbert Wiggerman
Slachtlijn bij Westfort in IJsselstein. - Foto: Herbert Wiggerman

De Duitse prijscorrectie vorige week is terug te zien in de varkensmarkten van veel Europese landen. Ook in ons land is het deze week inleveren geblazen.

In oktober beginnen vleesverwerkende bedrijven aan de voorbereidingen voor hun kerstverkopen. Dat zorgt normaal gesproken voor een opleving van de vraag. Maar daar is momenteel weinig van te merken. De hoge inflatie dwingt consumenten tot bezuinigen op de uitgaven omdat ook de lasten voor andere basisbehoeften als energie enorm stijgen. En in het boodschappenmandje is vlees toch een wat hoger geprijsd artikel. Mensen eten minder vlees en deze volumedruk vertaalt zich weer door naar hogere schakels in de keten.

Meer prijs druk Duitse prijsverlaging

En de in volume toch al niet al te ruime vleesverkopen gaan deze week meer prijsdruk ondervinden door de Duitse prijsverlaging van vorige week. Het scheelt wel dat slachterijen ook een heel deel op contractbasis werken en dat ze ook voor deze week al verder in het voren verkocht hebben, omdat ze de druk voelden oplopen. Daardoor dempt dat de druk op de vleesmarkt wat en is de mutatie gematigder dan de daling van € 0,10 per kilo in Duitsland.

Evengoed is de prijsdaling van € 0,06 bij Vion voor varkenshouders opnieuw een significante stap achteruit. Ook andere Nederlandse slachterijen zullen deze week hun noteringen naar beneden bij stellen, zo is de verwachting.

Varkensmarkten in heel Europa onder druk

Maar niet alleen in ons land zijn die gevolgen merkbaar. In bijna heel Europa staan varkensmarkten zwaar onder druk. Vooral in midden Europa leveren de noteringen in. Zo volgt de Belgische notering die in Duitsland op de voet. Ook daar dalen noteringen met 8 tot 10 cent. Daarbij liggen de slachtgewichten ook nog eens hoger dan vorig jaar. Het levert onze zuiderburen de laatste plek in de wekelijkse Europese varkensprijsvergelijking van het Duitse ISN op.

Ook in Frankrijk, waar door beperkt aanbod en goede vraag uit Spanje de varkensprijs flink was opgelopen, brokkelt nu de prijs af. Het aanbod van varkens stijgt, met name in Bretagne, maar ook daar worden volgens ISN oorzaken als vraaguitval door inflatie genoemd.

Prijsval in Spanje valt mee

Het krappe aanbod speelt in Spanje nog steeds. Doordat slachterijen daarom moeite blijven doen om hun haken vol te krijgen, valt de prijsval daar mee. De Spanjaarden zien de kooplust uit China toenemen, maar dat is niet voldoende om de invloed van de Europese prijsval te compenseren. In de ISN-vergelijking daalt de gemiddelde Spaanse varkensprijs ruim 2 cent. Maar daarmee bevindt deze zich nog altijd bovenin de Europese ranglijst. ISN noteert een gemiddelde prijs van € 2,228 voor Spanje.

De Denen lukt het overigens wel om hun prijs in balans te houden. Ook daar zorgt een bloeiende export naar derde landen voor vermindering van de volumedruk en dat ondersteunt de prijs. Doordat die een ander niveau heeft dan in Spanje lukt het de Denen een pas op de plaats te maken; gemiddeld op € 1,851 volgens ISN. En dat is toch een dubbeltje hoger dan de gemiddelde prijs van € 1,753 in de prijsvergelijking.

Na eerdere forse correcties bleef de Duitse prijs daarna staan op het bereikte niveau. Dat is wat ISN nu ook verwacht voor de Duitse markt: deze week zijn er geen invloeden die de koers omgooien. Maar in ons land worden de mutaties deze week vooral gevoed door de golven die de Duitse prijsval vorige week teweegbracht op de markt.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer