Europese varkensproductie verschuift

24-02-2021 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
Biggen worden geladen voor export naar Spanje. - Foto: Ton Kastermans
Biggen worden geladen voor export naar Spanje. - Foto: Ton Kastermans

De Europese varkenshouderij verschuift, en in een heel andere richting dan 10 jaar geleden gedacht werd.

Toen was er vrees voor het Oosten: Hongarije, Polen en Roemenië zouden immers dé productiegebieden worden, zeker nadat Smithfield daar productie startte. Die landen hebben volop relatief goedkope voergranen, mestafzet is er geen probleem en arbeid goedkoop. Allemaal dikke plussen ten opzichte van vestiging in West-Europa.

Spanje

Niks is echter minder waar geworden. Juist Spanje heeft groei en bloei doorgemaakt in het afgelopen decennium. Rond 2010 was Spanje nog de dumpmarkt voor biggen. Nu wil het juist kwaliteitsbiggen hebben en betaalt het er goed voor.

Rond 2010 was Spanje nog de dumpmarkt voor biggen. Nu wil het juist kwaliteitsbiggen hebben en betaalt het er goed voor

Integraties

De omslag is gekomen door de focus op integraties. Daardoor is Spanje nu, mede vanwege de corona- en Afrikaanse varkenspestperikelen in Duitsland, Europa’s grootste exporteur op China. Het heeft 57% van die markt, bijna 90% van Spanje’s export gaat er naar toe. Daarmee verdienen de Spaanse integraties goed geld. Het is wel een kwetsbare positie, zeker nu de Chinese varkensproductie herstelt.

Denemarken

Naast de Spaanse varkenshouderij groeit de Deense nog steeds door. Ook in Denemarken zijn integratie en samenwerking sleutelwoorden. Denemarken heeft een breed exportpalet en spreidt daarmee zijn risico’s: Japan, Engeland en in veel mindere mate China, zijn de exportbestemmingen.

Nederland en Duitsland

Nederland en Duitsland zien hun varkensstapels krimpen, niet geheel onverwacht. In Nederland zijn het vooral de stoppersregelingen die de teruggang veroorzaken, in Duitsland afzetproblemen. In beide landen is de maatschappelijke druk hoog en ligt verdere krimp op de loer.Beheer