Europese varkensstapel gegroeid

23-02 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De Europese varkensstapel is in december 3,5% gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat.

Dat percentage is een schatting. Van een aantal landen, waaronder Frankrijk, zijn de aantallen nog niet bekend.

Spaanse varkensstapel groeit door import biggen

In landen als België, Denemarken, Spanje en Italië laat de varkensstapel een groei zien. Denemarken telt met 13,39 miljoen varkens een stijging van 5,2%, waarvan 1,27 miljoen fokzeugen (stijging 2,3%). Het aantal gespeende biggen nam met 2,4% toe tot 4,67 miljoen. Ook Spanje laat een flinke stijging van het aantal varkens zien, met 4,6% naar 32,68 miljoen. Die stijging komt vooral voor rekening van het aantal vleesvarkens, de zeugenstapel blijft met 2,58 miljoen dieren vrijwel gelijk. Dat geldt ook voor het aantal biggen onder de 20 kilo.

Spanje heeft volop afzetmogelijkheden voor varkensvlees, maar de productie groeit daarvoor niet hard genoeg. Als gevolg daarvan werden afgelopen jaar vanuit Nederland 1,3 miljoen biggen aan Spanje geleverd, een stijging van 22,5% ten opzichte van 2019.

België en Italië laten respectievelijk 2,2 en 0,5% groei zien. Het aantal zeugen in België blijft vrijwel gelijk. De groei van het aantal gespeende biggen en vleesvarkens wordt mede veroorzaakt door slachtproblemen in Duitsland, waarvan de Belgische sector deels afhankelijk is.

Totaalaantal varkens in Duitsland en Nederland daalt

Van de belangrijkste varkensproducerende landen laten Duitsland en Nederland een daling zien. Het totaalaantal varkens in Duitsland daalde met 0,2% naar 32,68 miljoen. De daling blijft beperkt door het ontstaan van een ophoping van vleesvarkens. Die ophoping is een gevolg van een verminderde slachtcapaciteit door corona-uitbraken onder slachterijpersoneel en de ingestorte export door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Eind vorig jaar was er sprake van een ophoping van een miljoen vleesvarkens. Deze remmende werking is terug te zien in het aantal fokzeugen. Dat daalde met 5% naar 1,29 miljoen dieren.

In Nederland worden de gevolgen van de opkoopregeling langzaamaan duidelijk. Het totaalaantal varkens liep met 3,2% terug naar 11,9 miljoen dieren. Daarnaast telt Eurostat 931.000 fokzeugen. Dat komt neer op een daling van 11% ten opzichte van 2019.

van der Linde

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.