Doorgaan naar artikel

Europese vlassector draait op niveau vóór coronacrisis

Lange vlasvezels worden gesponnen tot garen. De weverijen weven dit tot linnen.

Lange vlasvezels worden gesponnen tot garen. De weverijen weven dit tot linnen.

De afzet van vlasvezels loopt zo goed dat de voorraad in januari 2021 lager is dan die van januari 2020. Het lijkt dat de Europese vlassector de coronacrisis te boven is gekomen.

Volgens directeur Eugenie van de Bilt van Van de Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil (Z.) lag in de periode juli tot en met december 2020 de productie van vlasvezels 20% onder het niveau in dezelfde periode in 2019. Dat kwam omdat de vlasoogst van 2020 in heel West-Europa tegenviel. Door de slechte bodemstructuur in het voorjaar kwam het vlas onregelmatig op. De tweewassigheid leidde tot een aanmerkelijk lager aandeel lange vlasvezels, die worden gebruikt voor verwerking tot textiel. Maar de afzet steeg van juli tot en met december 2020 met 7,2% ten opzichte van de laatste helft van 2019. Van de Bilt: “De voorraden die tijdens de coronacrisis ontstonden zijn inmiddels weggewerkt.”

Textielsector hard getroffen begin 2020

Bij het uitbarsten van de coronacrisis begin vorig jaar werd de textielsector hard getroffen omdat kledingwinkels dicht bleven in veel landen. Dat raakte ook de vlassector, zegt Van de Bilt. “De afzet viel in april, mei en juni volledig weg. Pas in september kwam de verscheping weer op gang. Onze afzet zit voor 90% buiten Europa. Nu loopt de afzet naar Azië weer goed. De vezelvoorraad in januari dit jaar is kleiner dan in januari 2020. De werkvoorraden lange vezel in Europa zijn weer minimaal. De markt begint aan het nieuwe seizoen zonder grote voorraden.”

Onzekere vraag en voorraadvorming

De onzekere vraag en de voorraadvorming zorgde afgelopen zomer voor druk op de toen zeer hoge verkoopprijzen. Van de Bilt: “Sinds september stijgen de prijzen weer waardoor de prijs terug op het niveau van begin 2018 ligt, vlak voor de grote prijsstijging begon.”

Snelle groei biologische vlas

Een nieuwe afzetmarkt is die voor biologisch geteeld vlas. Die markt groeit snel, maar is nog zeer bescheiden in omvang, zegt Van de Bilt. “In West-Europa is vorig jaar een record van 165.000 hectare vlas gezaaid. Daarvan was slechts 500 hectare biologisch.”

Beheer
WP Admin