‘Even een tussenbalans over fosfaat en stikstof’

Vergaderboer Columnist
Foto: ANP - Foto: "Laurens van Putten"
Foto: ANP

Het is goed even een tussenbalans op te maken. Hoe bedreigend zijn fosfaat, stikstof, fijn stof en methaangas voor onze bedrijven?

Ik proef in de buurt vaak dat de problemen ontkend worden. De metingen zijn fout, de normen zijn niet juist, het klimaat verandert al eeuwenlang, dus is er geen echt probleem.

Biodiversiteit en klimaatverandering

Ik ben het met dat ontkennen niet eens. Er is wel wat aan de hand. En dan gaat het niet om een juiste meting hier en daar, maar om de veranderingen in klimaat en biodiversiteit over de gehele wereld. Die zijn niet te ontkennen.

“Toch doet Baudet van Forum voor Democratie dat wel”, zegt Hanna.”Hij is een intelligente man. Hij zal toch niet uit zijn nek lullen?”

De landbouwsector is dan een makkelijke prooi. We krijgen bergen shit over ons heen

Hans haalt z’n schouders op: “Dat is puur verkiezingspraat. Hij probeert zieltjes te winnen voor de volgende verkiezingen. De landbouwsector is dan een makkelijke prooi. We krijgen bergen shit over ons heen. Dan zoek je steun bij iemand, die predikt dat vele deskundigen onzin uitkramen. Maar die Baudet heeft zelf niets in de melk te brokkelen. En ontkennen helpt niet. Natuurlijk worden we als boeren door de overheid schandalig behandeld. Dan is het wel de vraag wat je doet: je koesteren in de slachtofferrol, meehuilen dat de deskundigen ongelijk hebben, of de werkelijkheid onder ogen zien. Ik kies voor dat laatste.”

Uitgaan van het slechtste scenario

“En welke werkelijkheid kies je dan?”vraagt Hanna uitdagend. “De werkelijkheid van de verandering”, antwoordt Hans. “Uitgaan van het slechtste scenario. Jezelf de vraag stellen: wil ik boer blijven of profiteer ik van een uitkoopregeling? Wil ik boer zijn op een veel kleiner bedrijf, met allemaal neventakken? Word ik kringloopboer op een groot bedrijf, zodat ik me kan specialiseren, maar wel echt ondernemer blijf? Dat zijn nog maar een paar van de vragen die ik mezelf stel”.

Actievoeren levert te weinig op

Deze aanpak staat me aan. Niet stil blijven zitten. Actievoeren heeft ons veel aandacht gebracht, maar te weinig resultaat. De tussenbalans geeft aan dat ontkennen geen zin heeft en dat actievoeren te weinig oplevert. Conclusie: het moet vooral op het eigen bedrijf opgelost worden.Beheer