Evenwicht op markt veevoer

29-01-2020 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

De ruwvoermarkt vaart momenteel een rechte koers. Prijzen veranderen nauwelijks.

De markt voor hooi en stro is niet zo geanimeerd, maar wel wat levendiger dan in december. Er komt geleidelijk aan wat meer vraag naar graszaadhooi, terwijl ook stro vlotter wordt verkocht.

De prijzen voor tarwestro en voor graszaadhooi lopen behoorlijk uiteen. Gesneden product is een stuk duurder, al snel € 10 per ton. De beste kwaliteit gehamerd tarwestro, geschikt als voedercomponent en als zodanig goed gevraagd, kost nu € 160 tot 180 per ton. Prijsverhogingen lijken voor deze categorie voeders niet aan de orde, mede gezien het milde weer.

Prijs bierbostel ongewijzigd

De verhouding tussen vraag en aanbod van bierbostel slaat langzaam om naar wat meer aanvoer, zij het dat een grotere brouwerij even een productiestop houdt om onderhoud te kunnen plegen. De prijs blijft daardoor nog wel even ongewijzigd. Duurder zal het echter zeker niet worden.

Graskuilen met hoger eiwitgehalte aangebroken

Bij een deel van de melkveehouderijen worden er momenteel graskuilen aangebroken met hoger eiwitgehalte. In combinatie daarmee is de op zich ook al eiwitrijke bostel minder gewenst in het rantsoen. Bovendien staat de marktprijs van bierbostel al enige tijd ongunstig ten opzichte van de voederwaardeprijs. Bierbostel mag dan een voedertechnisch prettig product zijn, voor veel melkveehouders is het nu domweg te duur.

Aardappelproducten

Het aanbod aardappelsnippers van de beste kwaliteit blijft beperkt. Ten opzichte van vroeger gaat er veel meer van de aardappelreststromen naar andere sectoren, zoals de petfoodindustrie.

Voeraardappelen moeten momenteel € 45 per ton opbrengen. Met de dringende kanttekening: mits beschikbaar, want ook voeraardappelen zijn schaars.

Meer stoomschillen

Wel komen onderhand meer stoomschillen vrij, omdat de verwerkende industrie verder in het seizoen komt en oudere aardappelen gebruikt. Dat kan druk op de prijs zetten. De prijs blijft hangen op € 2,00 per % droge stof. Stoomschillen steekvast, een mengproduct van stoomschillen met droge pulp (Duynie) kost momenteel 2,25 tot 2,35 per % droge stof.

Voor producten als aardappelvezels en erwtenvezels is de markt in evenwicht. De prijzen zijn stabiel. Goede mais is slecht beschikbaar in de handel, het gevolg van een tweede seizoen met matige zetmeelgehaltes. De mais houdt de prijs van € 75 per ton voor de betere partijen makkelijk vast.

Tarwegistconcentraat beperkt beschikbaar

Corngold is onveranderd in prijs (€ 2,15 per % droge stof), maar is wegens productieproblemen bij de fabriek in Nederland tijdelijk slecht leverbaar. Een alternatief is de Franse variant Wet Amigold. Tarwegistconcentraat is de komende maanden wat krapper voorhanden vanwege de (tijdelijke) sluiting van een grote fabriek. Pas na april zal de aanvoer weer flink op stoom zijn.

Prognose: prijzen gelijk.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer