Ex-baas Danone naar fonds voor duurzame voedselketen

12-10-2021 | |
Emmanuel Faber. - Foto: ANP
Emmanuel Faber. - Foto: ANP

Emmanuel Faber, die eerder dit jaar aftrad als CEO van Danone, is partner geworden van het investeringsfonds voor duurzame landbouw Astanor Ventures.

Faber moest enkele maanden geleden na zeven jaar het veld ruimen bij Danone omdat zijn meer op verantwoord ondernemen, milieu en klimaatgerichte beleid niet goed viel bij een groot deel van de aandeelhouders. Hij maakte van Danone in dat kader de eerste Franse onderneming met de erkende aanduiding ‘bedrijf met een missie’.

‘Internationaal erkende leiders’

Ook David Barber, die mede-oprichter is van de Blue Hill, een landbouw- en adviesbedrijf voor regeneratieve economie (circulaire economie, red.), is aangetrokken als partner. Astanor Ventures noemt hem en Barber ‘internationaal erkende leiders in de beweging naar een duurzaam agrifood systeem’. Hun doel binnen het fonds is om ‘kapitaal op één lijn te brengen met natuur en een rechtvaardige, duurzame en voedzame toekomst voor de voeding voor ons allen te verzekeren.’

Fonds investeerde al in 29 agrifood techbedrijven

Het fonds stelt daarbij dat ‘het wereldwijde agrifood systeem een belangrijke katalysator is voor klimaat-, biodiversiteit-, sociale en gezondheidscrises in de hele wereld’. Astanor richt haar investeringen op omvorming van de economie van een systeem van uitputting naar één van regeneratie. Het fonds investeerde sinds de oprichting in 2017 in 29 agrifood techbedrijven. In december haalde Astanor Ventures een naar eigen zeggen recordbedrag van € 264 miljoen op voor verdere expansie. Het fonds investeerde onder andere in de Franse insectenkweker Ynsect, die dit jaar het Nederlandse bedrijf Protifarm overnam.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer