Experimenteren met autonome trekker en spuit

27-07-2020 | |
Martijn Slabbekoorn: "Autonoom spuiten samen met eventueel een tweede enkelerijspuit met PWM-techniek vergemakkelijkt de organisatie van het spuiten." - Foto: Stadje Media
Martijn Slabbekoorn: "Autonoom spuiten samen met eventueel een tweede enkelerijspuit met PWM-techniek vergemakkelijkt de organisatie van het spuiten." - Foto: Stadje Media

Fruitteler Martijn Slabbekoorn in het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge experimenteert met het autonoom rijden van een trekker met een autonome spuit. Corona vergrootte de urgentie om hiermee te experimenteren.

Martijn Slabbekoorn testte deze maand als eerste teler het IQuus autonoom pakket van GPX Solutions op zijn Fendt Vario. Het is eerst nog een kwestie van alle percelen instellen, waarna het pakket de rijlijn onthoudt om een volgende keer autonoom te kunnen rijden. Zaken als rijsnelheid, toerental van aftakas en andere relevante zaken kun je vervolgens zelf instellen. Martijn verwacht binnenkort voor het eerst ook echt de percelen autonoom zonder trekkerchauffeur te gaan spuiten.
Slabbekoorn heeft een fruitbedrijf van 70 hectare.

Medewerkers naar huis

Slabbekoorn heeft dit seizoen nog veel bespuitingen met zijn drierijenspuit gespoten. En als je alles zelf moet spuiten dan werkt de drierijenspuit gewoon het snelst. Daarbij speelde mee dat enkele Poolse medewerkers, die normaal gesproken met de enkelerijspuit zouden spuiten, vanwege het coronavirus eerder naar huis vertrokken.

PWM operationeel

Sinds een aantal weken is de PWM-techniek op zijn enkelerijïge-HSS-spuit operationeel. PWM staat voor Pulse Width Modulation. Het houdt in dat met speciaal daarvoor gemonteerde IDK-spuitdoppen de spuitvloeistofafgifte op basis van sensoren afgestemd wordt. De zes sensoren meten het bladvolume. In de spuitdop is het niet een kwestie van aan of uit, maar de vloeistofafgifte kan door pulsaties ook gedoseerd worden. Het werkt naar tevredenheid.

Toekomst

In de toekomst voorziet Slabbekoorn dat door autonoom spuiten, met eventueel een tweede enkelerijspuit met PWM-techniek, het organisatorisch veel gemakkelijker wordt. Meerdere enkelerijspuiten autonoom en met PWM laten rijden, lijkt gemakkelijker dan dit met een meerrijenspuit te doen.

van Teeffelen
Wouter van Teeffelen Freelance redacteur


Beheer