Experts komen met nieuw advies nertsen en corona

In juli lieten ministers Carola Schouten en Hugo de Jonge al weten om nieuw advies te vragen als meer nertsenbedrijven besmet zouden raken en als de situatie bij mensen zou verandern. - Foto: ANP
In juli lieten ministers Carola Schouten en Hugo de Jonge al weten om nieuw advies te vragen als meer nertsenbedrijven besmet zouden raken en als de situatie bij mensen zou verandern. - Foto: ANP

Het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) komt volgende week met een nieuw advies over het mogelijk ruimen van alle nertsenbedrijven in verband met uitbraken met het coronavirus Covid-19 op bedrijven.

Aan de hand van het advies zal het kabinet besluiten of alle bedrijven preventief moeten worden geruimd.

33 nertsenbedrijven besmet met coronavirus

Het aantal besmette nertsenbedrijven is opgelopen naar 33. Deze bedrijven zijn allemaal geruimd. Dit aantal zal mogelijk nog oplopen omdat er enkele verdenkingen zijn van besmettingen op nieuwe bedrijven.
In juli schreven landbouwminister Carola Schouten en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid al dat ze het OMT-Z in augustus mogelijk om een nieuw advies zouden vragen als er nieuwe besmette bedrijven bij zouden komen en als de situatie met besmettingen bij mensen zou veranderen. Nu het aantal besmettingen zowel op nertsenbedrijven als bij mensen toe neemt, wordt om een nieuw advies van het OMT-Z gevraagd.

Juridische onderbouwing bij preventief ruimen nodig

Om over te gaan tot preventief ruimen moet er wel een juridische onderbouwing zijn dat er gevaar is voor de volksgezondheid en dat er geen alternatieve maatregelen zijn.

Volgens hoogleraar diergezondheid en vice-voorzitter van het OMT-Z Arjan Stegeman blijkt uit de kaarten van het RIVM dat de nertsenbedrijven geen brandhaarden zijn, omdat er rondom de bedrijven nauwelijks nieuwe besmettingen bij mensen zijn. Stegeman had wel verwacht dat er minder nieuwe besmettingen bij nertsenbedrijven bij zouden komen.

PvdA: ga preventief ruimen

PvdA-Kamerlid William Moorlag vindt dat de huidige maatregelen van extra hygiëne op bedrijven, vervoersverboden en verplichte screening en ‘early warning’ onvoldoende effect hebben. Via Kamervragen roept hij de minister op om over te gaan tot preventief ruimen van alle bedrijven en niet langer af te wachten.

Moorlag vreest dat het risico dat medewerkers besmet raken toeneemt bij het ‘oogsten’ van de nertsen, waarbij de dieren worden gedood, vanwege het intensieve contact met de dieren. Daarnaast pleit hij ervoor om medewerkers van de bedrijven nu al te testen op corona.

Ministerie werkt aan stoppersregeling

Naast de mogelijke preventieve ruiming werkt het ministerie aan een stoppersregeling die nertsenhouders moet motiveren om hun bedrijf nog dit jaar te beëindigen, in plaats van te wachten tot 2024, als het houden van nertsen in Nederland verboden wordt. De regeling wordt eind augustus of begin september verwacht.

Lees ook: Ook nertsen in VS besmet met coronavirus

Vermaas
Mariska Vermaas RedacteurBeheer