Experts luchtkwaliteit: ‘Kijk bij stikstof ook naar volksgezondheid’

02-06 | |
In de stallucht kunnen ook delen van virussen of infecties zich verspreiden. - Foto: Herbert Wiggerman
In de stallucht kunnen ook delen van virussen of infecties zich verspreiden. - Foto: Herbert Wiggerman

Als het over stikstof gaat, zou het ook over de gezondheidseffecten van ammoniak en stikstofoxiden moeten gaan, vinden verschillende experts op het gebied van luchtkwaliteit.

De focus ligt nu vooral op de gevolgen van stikstof voor de natuur, maar minder stikstof uit veehouderij is beter voor de volksgezondheid. Dit stelde bijvoorbeeld Lidwien Smit, hoogleraar One Health en milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over luchtkwaliteit.

Ammoniak en fijnstof

Smit benoemt dat de landbouw een belangrijke bron is van luchtverontreiniging. Dan gaat het dus over ammoniak, maar eveneens over fijnstof, dat ook gevormd kan worden door ammoniak. Daar komt nog bovenop dat in de stallucht ook delen van virussen of infecties zich kunnen verspreiden, aldus Smit.

Internationaal zijn de normen voor luchtverontreinigende stoffen recent aangescherpt en de normen voor fijnstof en stikstof worden in Nederland niet gehaald, ziet Maarten Krol, Luchtkwaliteit & Atmosferische Chemie aan de Wageningen Universiteit. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, is het Schone Lucht Akkoord gesloten, maar de afspraken daarin zijn te vrijblijvend, vinden de wetenschappers.

Bovendien moeten veel afspraken gemaakt worden in internationaal verband of in ieder geval Europees, ‘want stoffen houden zich niet aan de grenzen’, aldus emeritus hoogleraar milieu-epidemiologie, Bert Brunnekreef.

Verschillende vormen fijnstof

Tijdens het rondetafelgesprek kwamen alle facetten van luchtverontreiniging aan de orde. Zo vroeg VVD’er Erik Haverkort naar het gezondheidsverschil tussen fijnstof van verschillende oorsprongen, bijvoorbeeld van verkeer of uit de veehouderij. De aanwezige luchtexperts konden daar geen exact antwoord op geven, maar waren het er wel over eens dat minder fijnstof altijd een verbetering is voor de gezondheid.

van Rooijen
Meer over


Beheer