Explosieve prijsstijgingen graanmarkt

02-03-2022 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De graannoteringen schommelen door de oorlog in Oekraïne sterk van dag tot dag, maar ook van uur tot uur.

De lokale wekelijkse graanbeurzen schieten hard omhoog. Eerder deze week noteerde de Groningse graannotering € 24 hoger voor voertarwe op € 301 per ton. Ook de Rotterdamse EU-voertarwe notering schoot omhoog met € 53,50 naar € 350 per ton. De Rotterdamse noteringen zijn CIF, wat betekent dat de prijs inclusief kosten (zoals verpakking, verzekering en transport) tot in de haven van eindbestemming is. Hierdoor staat de Rotterdamse notering op een hoger niveau dan de termijnmarktnotering.

Ook in Hamburg werd op 1 maart bijna € 60 hoger voor maaltarwe genoteerd: € 350 per ton. Voor levering september noteert Hamburg ondertussen iets boven € 300 per ton voor maaltarwe.

Prijsbewegingen houden aan

De prijsbewegingen omhoog houden maar aan. Het eerst aflopende maaltarwecontract op de termijnmarkt in Parijs stond 1 maart op € 351,25 per ton. Voor september 2023 beweegt de Parijse tarwenotering de afgelopen week tussen € 240 en € 250 per ton. Speculanten op de termijnmarkten versterken de volatiliteit, maar dat grondstoffen duurder worden, is een feit. In Amerika zijn sinds de Russische invasie graanprijzen tot het hoogste niveau sinds 2008 gestegen; in een maand tijd meer den 30%. Veel producten zoals brood, noedels en koekjes zullen duurder worden.

Voor de grondstoffenmarkt is leverbetrouwbaarheid een belangrijk vraagstuk. Helemaal als de oorlog in Oekraïne voortduurt. Zo werkt Egypte, een belangrijke afnemer van graan uit Rusland en Oekraïne, aan een plan om tarwe vanuit andere bestemmingen te importeren. Egypte importeerde in 2021 6,1 miljoen ton tarwe, waarvan 4,2 miljoen ton uit Rusland.

Prognose: zeer volatiele graanmarkt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer