Doorgaan naar artikel

Export broedeieren stort in om vogelgriep

Foto: Ton Kastermans

Foto: Ton Kastermans

De export van broedeieren heeft zwaar te lijden onder de uitbraak van vogelgriep in Nederland.

Verschillende landen sloten de afgelopen dagen hun grenzen voor broedeieren uit Nederland. Nadat afgelopen weekend enkele Aziatische landen hun grenzen sloten, weert nu ook Rusland broedeieren uit Nederland.

Sluiting Russische grens onverwacht

De sluiting van de Russische grens komt onverwacht. Bij eerdere crisissituaties bleef de export van broedeieren steeds gespaard van sancties doordat compartimentering werd toegepast. En aanvankelijk sloten de Russen hun grenzen vorige week voor eieren uit Gelderland. Dat is dinsdag 3 november uitgebreid tot heel Nederland.

Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het ministerie van landbouw voeren koortsachtig overleg op hoog niveau met Rusland om de export op gang te houden.

Rusland goed voor bijna helft Nederlandse export broedeieren

De export naar Rusland is cruciaal voor de broedeimarkt. In 2019 exporteerde Europa voor € 180 miljoen aan broedeieren naar Rusland. Het overgrote deel daarvan kwam uit Nederland. Rusland is goed voor bijna de helft van de Nederlandse export.

Ook landen als Irak (€ 62 miljoen), Libië (€ 26 miljoen) en Saoudi Arabië (€ 16,9 miljoen) zijn belangrijke exportbestemmingen voor broedeieren uit Nederland. Ook naar die bestemmingen ligt de export stil na de uitbraak van vogelgriep.

Lees ook: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Altforst

Beheer
WP Admin