Export consumptieaardappel zakt verder in

19-03 | |
Met name in Afrika was de Nederlandse aardappel dit seizoen in trek. - Foto: Canva
Met name in Afrika was de Nederlandse aardappel dit seizoen in trek. - Foto: Canva

Nederlandse export van consumptie- en industrieaardappelen bleef in februari steken op minder dan 50.000 ton.

Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Vorig jaar werd in dezelfde maand nog bijna 82.000 ton van deze aardappelen uitgevoerd.

In procenten uitgedrukt was de uitvoer vorige maand 40% kleiner dan in februari 2020. Daarbij moet worden opgemerkt dat februari vorig jaar wel een relatief goede maand was in de export van Nederlandse aardappelen. Maar ook ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde valt de export nu veel kleiner uit. Normaal gesproken gaat er namelijk zo’n 75.000 ton de grens over in februari.

Lees verder onder de grafiek.

België neemt minder aardappelen af

Grote verschil met voorgaande jaren is dat België het dit jaar laat afweten in verband met de moeizamere afzet van aardappelconsumptie-producten als gevolg van coronamaatregelen. Vorige maand zakte de afzet van Nederlandse aardappelen naar België tot amper meer dan 20.000 ton. Een jaar geleden namen de Belgen in dezelfde maand het dubbele af. Daarnaast zijn er in vergelijking met vorig jaar ook minder aardappelen verkocht aan Duitsland, Polen, Tsjechië en in iets mindere mate ook Frankrijk, Hongarije en Roemenië. Het gevolg hiervan is dat de afzet binnen de Europese Unie liefst 35.000 ton kleiner is dan in februari 2020.

Veel aardappelen naar Afrika

Al het hele seizoen bleef de afzet binnen de EU al veel kleiner dan in voorgaande jaren. Tot nog toe werd dat redelijk gecamoufleerd door een opvallend grote verkoop aan verre bestemmingen. Met name in Afrika was de Nederlandse aardappel dit seizoen in trek. Onder aanvoering van Senegal en Ivoorkust kregen grote hoeveelheden Nederlandse aardappelen een bestemming in Afrika. Nu de afzet naar deze landen is getemperd tot normale proporties zie je dat direct terug in de maandcijfers van de Nederlandse export.

Ook een iets grotere uitvoer naar Amerika bracht hierin geen verandering. In totaal ging bijna 11,5% van de totale Nederlandse export in februari over de grote plas naar Amerika. Trinidad en Tobago importeerden 2.054 ton en waren daarmee bijna net zo’n grote afnemer dan bijvoorbeeld Frankrijk. Suriname importeerde 1.122 ton en doet daarmee niet veel onder voor Denemarken of Italië.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.