Export naar China 16% hoger ondanks corona

In de eerste vier maanden van 2020 steeg de export van Nederlandse goederen naar China met € 500 miljoen naar € 3,5 miljard. Dat is 16% meer dan in dezelfde periode in 2019.

Machines staat op de eerste positie gevolgd door varkensvlees en babymelkpoeder. Over heel 2019 exporteerde Nederland voor € 9,8 miljard goederen van Nederlandse makelij naar China. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over de goederenhandel en de nieuwe Internationaliseringsmonitor met daarin de handelsrelatie met China centraal.

Totale export gedaald

De totale exportwaarde van Nederlandse goederen daalde met 8% in de eerste vier maanden van dit jaar. Dat is een gevolg van de coronacrisis en mede daardoor fors lagere prijzen voor olie en gas. Energie speelt in de export naar China nauwelijks een rol. Het aandeel van de export naar China is daarom opnieuw groter geworden. In 2010 was dat 1,8% van de totale export, in 2019 was dat 3,4% en in de eerste maanden van dit jaar steeg dat naar 4%. China is daarmee Italië voorbij gestreefd als zesde exportbestemming.

Export varkensvlees verdubbeld

In de eerste vier maanden steeg de export van machines met 28% naar ruim € 1,1 miljard. Op de tweede plek staat babymelkpoeder met een bedrag van € 486 miljoen. De export van varkensvlees verdubbelde en komt uit op € 334 miljoen en daarmee een derde plek. Geneesmiddelen en kunststoffen maken de top 5 vol.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5ef49cdea25f6"></iframe>

Nederland tweede exporteur uit EU

De goederenexport naar China vanuit de 27 EU-landen in 2019 was € 200 miljard. Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn samen goed voor twee derde daarvan. In de eerste vier maanden dit jaar daalde de EU-export met 6%. Het Nederlandse aandeel is nu goed voor de tweede positie na Duitsland, omdat Frankrijk de export zag dalen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.