Export naar Verenigd Koninkrijk al lager voor brexit

22-01 | |
Vanaf 1 januari zijn er nieuwe onzekerheden voor de handel met de Britten. Foto: ANP
Vanaf 1 januari zijn er nieuwe onzekerheden voor de handel met de Britten. Foto: ANP

De export van landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk bleef al voor de definitieve brexit op 1 januari jongstleden iets achter bij andere landen.

Het VK was in 2020 goed voor een exportwaarde van € 8,4 miljard, dat is 3% minder dan in 2019 en de grootste daling van de top 5 bestemmingen. Dat blijkt uit de exportcijfers in het jaar 2020 van Wageningen Economic Research en het CBS. De export van landbouwproducten naar Duitsland steeg in 2020 ondanks de coronacrisis met 4% en kwam uit op bijna € 25 miljard. België en Frankrijk zijn na Duitsland de belangrijkste bestemmingen binnen de EU van 27 lidstaten ondanks een daling met 2%.

Brexit effect sinds 2015

De onderzoekers van WUR en CBS hebben in de analyse van de landbouwexport gekeken naar het effect vanaf 2015. Dat is het jaar voor het referendum 2016, waarin de Britten met een krappe meerderheid voor de brexit stemden. De impact is al sinds 2015 negatief. De landbouwimport uit het VK was in 2020 1% lager dan in 2015, de totale landbouwimport steeg tussen 2015 en 2020 met 19%. De landbouwexport naar het VK groeide nog wel met 4% tegen 17% voor de totale export van landbouwproducten. De verschillen vergen nadere analyse volgens de onderzoekers en zijn niet alleen aan de brexit toe te schrijven.

Gevolgen na 1 januari

Vanaf 1 januari zijn er nieuwe onzekerheden voor de handel met de Britten. Dat begint bij grensformaliteiten en mogelijk ook een lagere koers van het Britse pond. Vooral voor verse waren levert dat exporteurs extra kosten op. Tegelijkertijd zijn er ook positieve signalen. Het VK is maar deels zelfvoorzienend, zeker voor verse producten blijft het VK in belangrijke mate afhankelijk van importen uit de EU. Daarbij heeft Nederland als ‘agrologistieke wereldspeler’ relatief goede papieren stellen de onderzoekers vast.

China op nummer 5

De export naar China nam in 2020 toe met bijna een kwart naar € 3,8 miljard, Daarmee staat het land op de vijfde positie van belangrijkste exportbestemmingen, duidelijk voor Italië dat goed is voor een exportwaarde van € 3,3 miljard. China is inmiddels goed voor 4% van de landbouwexport. De groei in 2020 komt vooral op het conto van de hogere export van varkensvlees en babymelkpoeder.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.