Export naar VK 29% lager door brexit

20-10 | |
Protest in Londen tegen invoering van de brexit in 2019. Inmiddels klinkt weer de roep om de brexit terug te draaien. - Foto: ANP
Protest in Londen tegen invoering van de brexit in 2019. Inmiddels klinkt weer de roep om de brexit terug te draaien. - Foto: ANP

De export van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk ligt 29% lager dan wanneer er geen brexit was geweest. Voor de hele EU komt dat cijfer uit op 20%. Nederland behoort met Frankrijk tot de EU-landen waarvan de export naar de Britse markt het meest is getroffen door brexit.

Dat berekent het Britse Economic and Social Research Institute. Volgens het rapport is de import van Britse goederen naar Nederland nauwelijks veranderd. Dat is met name wel het geval in Ierland, dat 40% minder import uit het VK haalt dan voor 2021.

Over de hele linie daalde de Britse export naar de EU met 16%. Het instituut tekent wel aan dat de cijfers vertekend kunnen zijn doordat er in de laatste maanden van 2020, voor brexit inging, juist veel handel tussen het VK en de EU-landen plaatsvond. In het verloop van 2021 heeft de dalende trend zich echter wel meer duidelijk afgetekend.

Roep om terugdraaien brexit

In het Verenigd Koninkrijk neemt de roep om brexit terug te draaien langzamerhand toe. “Herstel van de verloren handel met de EU moet een topprioriteit zijn voor welke regering dan ook. Dat kan gebeuren door de belemmeringen voor de handel die door brexit zijn gecreëerd, weer uit de weg te ruimen”, aldus Peter Norris, medevoorzitter van de UK Trade and Business Commission.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer