Doorgaan naar artikel

Export parmaham naar Nederland stijgt met 4%

De export van Italiaanse Parmaham naar Nederland is afgelopen jaar met 4,7% gestegen.

Nieuws
Food
export parmaham premium

De verkoop van hele hammen in Nederland groeide in 2021 met 32%. - Foto: Consorzio del Prosciutto di Parma

De export van Italiaanse parmaham naar Nederland is afgelopen jaar met 4,7% gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van het Italiaanse Consorzio del Prosciutto di Parma. Het grootste deel (81%) van de Parmaham wordt in ons land als voorverpakte ham verkocht. Dit aandeel bleef in 2021 stabiel, terwijl de verkoop van hele hammen met 32% groeide.

Het Consorzio del Prosciutto di Parma spreekt over een uitstekend jaar voor parmaham. Er gingen in 2021 in de wereld zo’n 102 miljoen pakjes voorverpakte parmaham over de toonbank, gemaakt van 2 miljoen hammen. In Italië, de belangrijkste markt, steeg de verkoop met meer dan 12% tot zo’n 30 miljoen pakjes. Ruim 72 miljoen gingen de grens over en ook dat was een stijging van 3%.

Forse stijging export naar VS

Europa blijft de belangrijkste afzetregio voor parmaham: ongeveer 86% ging naar Europese markten; dat is dus inclusief Italië zelf. Van alle voorverpakte hammen die werden geëxporteerd, ging ruim een kwart naar de VS en ook daar was een forse stijging te zien: + 10,4%. Het aandeel van Nederland in de export van parmaham bedroeg 3,4% van het totaal aantal hammen. Ons land is hiermee na de VS, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Australië de zevende afzetmarkt.

Beschermd streekproduct

De productie en marketing van parmaham is een geslaagd voorbeeld van een door de EU beschermd streekproduct. Het Consorzio del Prosciutto di Parma is sinds 1970 het officiële orgaan dat verantwoordelijk is voor parmaham als product en vertegenwoordigt 150 producenten. Parmaham mag alleen zo heten als het uit de Italiaanse regio Parma komt. Het varkensvlees moet afkomstig zijn van in Italië geboren en opgegroeide varkens. Een deel van het rantsoen bestaat uit wei afkomstig van de productie van parmezaanse kazen. De varkens hebben bij de slacht een relatief hoog gewicht van circa 160 kilo en moeten minimaal negen maanden oud zijn. Voor vleesvarkens in Nederland ligt het levend gewicht bij de slacht tussen 120 en 125 kilo en de leeftijd rond 6 maanden.

Snel delen

Image
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin