Export varkensvlees naar China blijft maar dalen

23-06 | |
Varkenshammen laden voor export. - Foto: Bert Jansen
Varkenshammen laden voor export. - Foto: Bert Jansen

De varkensvleesexport van de 27 Europese lidstaten blijft in de eerste vier maanden van dit jaar achter bij vorig jaar. Vooral de export naar China loopt hard terug.

Volgens de cijfers van de Europese Commissie is in deze periode 1,65 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is een daling van ruim 26%.

62,5% minder varkensvlees naar China

Met name de export van de EU naar China blijft ver achter. Sinds mei 2021 is deze daling ingezet. In de eerste vier maanden van 2022 is er 447.700 ton naar China geëxporteerd. Dit was in de eerste vier maanden van 2021 nog ruim 1,19 miljoen ton; een daling van maar liefst 62,5%.

De aanhoudende daling in de export naar China komt mede door de heropbouw van de eigen varkensstapel in het land. Nieuwe corona-uitbraken en de daarop volgende lockdowns zijn ook dit jaar een reden dat de vraag naar varkensvlees in China achterblijft. Dit heeft een negatieve invloed op de varkensvleesconsumptie, schreef Rabobank onlangs.

De bank liet in april weten dat ze verwachten dat in het tweede kwartaal van 2022 de export naar China zich enigszins zal verbeteren. Echter blijkt uit cijfers van april dat er nog geen opleving is. De export naar China blijf namelijk hangen op 100.623 ton. In april 2021 was dit nog 276.328 ton.

Pellegrom
Daphne Pellegrom Redacteur


Beheer