Skip to content

Exportbedrijven gebruikten riskante betalingsmethode

Meer dan honderd Nederlandse bedrijven, waaronder foodbedrijven, zijn mogelijk betrokken geweest bij witwaspraktijken geleid vanuit Denemarken.

Bij het hawala-banksysteem wordt geld niet overgemaakt van de ene naar de andere bank, maar via tussenpersonen overhandigd. De betalingen zijn niet verboden, maar staan wel te boek als risicovol. - Foto: Canva/Jupiterimages premium

Bij het hawala-banksysteem wordt geld niet overgemaakt van de ene naar de andere bank, maar via tussenpersonen overhandigd. De betalingen zijn niet verboden, maar staan wel te boek als risicovol. - Foto: Canva/Jupiterimages

Meer dan honderd Nederlandse bedrijven, waaronder meerdere foodbedrijven, zijn mogelijk betrokken geweest bij witwaspraktijken die geleid werden vanuit Denemarken. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en Argos.

Het gaat om bedrijven die exporteerden naar het Midden-Oosten en betaald werden via een alternatief betaalsysteem buiten de reguliere banken om, hawala. In de publicatie van Investico en Argos worden verschillende bedrijven met name genoemd, zoals FrieslandCampina, Ausnutria en Interfood, maar er zijn veel meer bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de derdenbetalingen. In totaal zou het gaan om 109 bedrijven. Onder meer genoemd worden ook een bedrijf dat duivenvoer levert en een leverancier van landbouwmachines.

Geld niet via bank, maar tussenpersoon

In totaal zouden de Nederlandse bedrijven ruim € 7 miljoen aan betalingen hebben ontvangen via Denemarken, voor levering van spullen in landen als Libië, Libanon en Irak. Bij het hawala-banksysteem wordt geld niet overgemaakt van de ene naar de andere bank, maar via tussenpersonen overhandigd. Het is gebaseerd op cash en op vertrouwen. Daarom wordt het ook wel derdenbetaling genoemd.

Het geld volgt een moeilijk te volgen pad, waardoor het in trek is voor witwaspraktijken van drugsgeld. In Denemarken is hierover een grote rechtszaak gevoerd. De onderzoekers vonden in de documenten van die zaak de betalingen aan de Nederlandse bedrijven.

Hawala-betalingen zijn niet verboden, maar staan wel te boek als risicovol.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin