Exporteurs groente en fruit mijden Calais

04-01 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

Exporteurs van groente en fruit proberen waar ze kunnen de oversteek bij de Franse haven Calais zoveel mogelijk te vermijden.

Dit vanwege mogelijke extra drukte en vertragingen als gevolg van de nieuwe douaneregels die per 1 januari gelden door het Britse vertrek uit de interne Europese markt. Daco Sol van belangenbehartiger GroentenFruit Huis merkt dat veel leden de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk momenteel zoveel mogelijk met de veerboten vanuit Nederland willen maken. Ze willen het risico op vertragingen voorkomen. Dan is een oversteek zo dicht mogelijk bij huis volgens hem het meest overzichtelijk.

Eerste normale werkdag

Vervoerdersorganisaties merken nog geen opvallende veranderingen in het transport van goederen naar het Verenigd Koninkrijk op de eerste normale werkdag sinds het Britse vertrek uit de interne Europese markt. De problemen die er zijn, sinds transportbedrijven aan douaneformaliteiten moeten voldoen, zijn kleinschalig en snel op te lossen.

TLN zegt dat de processen over het algemeen prima verlopen, aldus een woordvoerder. Er zijn wat kleine verstoringen, zoals vrachtwagens die niet meekunnen omdat ze onvoorbereid zijn of geen keuringen van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) hebben. TLN krijgt verder weinig vragen van leden. “Dat lijkt in lijn met de relatieve rust en de lage volumes die nu richting het Verenigd Koninkrijk gaan of deze kant op komen.” Voor later deze week blijft het afwachten, aldus de woordvoerder.

Nog geen normale transportaantallen

Evofenedex, de belangenbehartiger van 15.000 logistieke bedrijven in Nederland, verwacht dat de volumes voor met name de verse en bederfelijke waren in de loop van de week zullen aantrekken, maar wijst er ook op dat er nog geen normale transportaantallen zijn in verband met de eerder aangelegde extra voorraden in het Verenigd Koninkrijk. Evofenedex kijkt verder ‘met argusogen’ naar de aanvoer van producten verder uit de EU, zoals Oost-Europa. De brancheorganisatie verwacht met toenemende drukte vooral daar problemen, maar ‘tot nu toe gaat het vrij rimpelloos en zijn er geen opstoppingen’, aldus de woordvoerster. Problemen die zich voordoen gaan vooral over ‘vinkjes op een formulier’, maar dat kon telkens ter plekke opgelost worden.

Formaliteiten vooraf

De eerste oversteken in het nieuwe jaar zijn zonder al te grote problemen verlopen voor groente en fruit, merkt ook Sol. Het meeste werk wat betreft de nieuwe regels zit hem volgens Sol in de formaliteiten vooraf. Dan gaat het niet alleen om het invullen van de douaneformulieren, maar ook om het voldoen aan de nieuwe regels omtrent kwaliteit.

“Aangezien er meer regels gaan gelden met betrekking tot plantgezondheid per 1 april vraagt dit onderwerp blijvend veel aandacht. Nieuwe keuringsprocessen zijn nodig om de grote exportvolumes in de loop van dit jaar goed te kunnen faciliteren”, aldus Sol.

Anders dan bij export van groente en fruit naar andere niet-EU-landen als Noorwegen en Zwitserland, wordt er volgens Sol veel douanewerk vanuit Nederlandse exporteurs aan de Britse importzijde georganiseerd in samenwerking met Engelse handelaren. Dit vraagt dan ook een grotere verantwoordelijkheid en inspanning.

Exporteurs moeten hun team anders inrichten. Wie doet wat en hoeveel tijd kost dat?

Wat GroentenFruit Huis van de leden te horen krijgt, is dat de nieuwe werkelijkheid zorgt voor een aanpassing van werkprocessen. “Het is een leercurve”, aldus Sol die verantwoordelijk is voor logistiek. “Exporteurs moeten hun team anders inrichten. Wie doet wat en hoeveel tijd kost dat?”

Later op maandag heeft Sol overleg met andere transportkoepels. Hij verwacht dat er wel vragen zullen komen over de eerste ervaringen. Anders dan andere sectoren kunnen transporteurs van verse waren niet de ‘kat uit de boom kijken’ als het gaat om de nieuwe werkelijkheid. “Zo leren we van elkaar.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

ANP Algemeen Nederlands Persbureau

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.