Exportmotor uien draait nog in lage versnelling

22-07-2021 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Er is voorlopig meer aanbod dan vraag naar uien. Voorraden hopen zich daardoor op, maar de afzet is wel breed.

Er gaan alleen geen extreem grote volumes weg, waardoor de ene verpakker het drukker heeft dan de andere.

De exportmotor begint pas goed te lopen als Senegal de grens voor importuien opent. Medio augustus mogen de eerste wortelen Senegal binnen. Een handelaar neemt aan dat met die lading ook wel wat uien meegaan.

€ 10 tot € 12 per 100 kilo

Verder is de handel momenteel te rustig waardoor er geen echte marktprijs is. De telersbeurs in Goes noteerde begin deze week wel tussen € 10 tot € 12 per 100 kilo voor plantuien af land. De baalprijs ligt rond € 20 per 100 kilo, het is een beetje wat de gek ervoor geeft.

Afzet rode uien

Scandinavische landen zijn aan de markt, omdat de eigen teelt daar later komt. Binnen Europa zijn hotels en restaurants gedeeltelijk open en daardoor loopt de afzet van rode uien momenteel prima. Het gaat daarbij veelal om importuien, uit onder andere Spanje en Italië, die soms rechtstreeks en soms via Nederland worden verwerkt en afgezet.

Verder neemt het Verenigd Koninkrijk wel uien af en het Afrikaanse Ivoorkust ook. In Afrika wordt deze week het Offerfeest gevierd (19 juli tot en met 23 juli), dat maakt de Afrikaanse vraag beperkt. Ook gaan er uien naar het Midden-Oosten, al blijft de beschikbaarheid van containers lastig.

Mooie kwaliteit

Er zijn veel goede af-landplantuien beschikbaar. De eerste percelen plantuien zijn begin juli, voor de neerslag, gerooid en daardoor ietwat geforceerd gedroogd. Alles wat nu binnenkomt, is onder goede omstandigheden van het land gehaald en ziet er mooi uit.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer