Doorgaan naar artikel

Exportomzet Duits varkensvlees flink hoger

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De exportomzet van de Duitse varkensvleessector is in de eerste vier maanden ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar met ruim 31% gestegen naar € 1,3 miljard.

Dat laat het Duitse CBS (Destatis) weten in een overzicht van de sector, die dezer dagen sterk onder de publieke aandacht is gekomen tegen de achtergrond van de corona-uitbraken bij onder meer marktleider Tönnies. Het exportvolume liep in de genoemde periode ondanks de sterke groei van de omzet iets terug, namelijk met 1,2% naar 593.000 ton. In absolute termen was dat 7.000 ton minder dan in de periode januari-april van 2019.

Chinese vraag was de motor

Niet verrassend – vanwege de Afrikaansevarkenspestproblemen – was vooral de Chinese vraag naar varkensvlees de motor achter deze exportomzetontwikkeling. China nam uit Duitsland in de eerste vier maanden 158.000 ton af ter waarde van € 424 miljoen. Het volume was ruim dubbel zo groot als in de vergelijkbare periode van vorig jaar, de waarde ruim drie keer zo groot. In april ging ruim 33% van het door Duitsland geëxporteerde vlees naar China. Vorig jaar was dat nog maar 14% en in 2018 slechts 10%.

Producentenprijsniveau

Een en ander zorgde op de Duitse thuismarkt voor flink hogere prijzen voor de consumenten. De consument betaalde in mei dit jaar ruim 11% meer voor varkensvlees dan in mei vorig jaar. Het producentenprijsniveau leverde door de lockdown van de horeca in de eerste vijf maanden ‘duidelijk’ in, maar Destatis noemt hier geen cijfer. Daar staat tegenover dat de producentenprijzen in december 2019 een recordstand bereikten met een plus van 41,5% ten opzichte van december 2018.

De omzet van de vleesindustrie (alle vleesbedrijven vanaf vijftig medewerkers) steeg in de eerste vier maanden van dit jaar ondanks de gedaalde producentenprijzen niettemin ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar met krap 15% naar € 14,2 miljard. In alleen maar dit jaar werd bovendien een omzetrecord geboekt van € 3,9 miljard, ‘de hoogste maandwaarde sinds de start van de registratie’, aldus Destatis.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin