Exportstatistiek EU-tarwe hapert

31-08 | |
Tarwe voor export wordt geladen op een Frans schip in de haven van Nantes. - Foto: ANP
Tarwe voor export wordt geladen op een Frans schip in de haven van Nantes. - Foto: ANP

De verstrekking van EU-cijfers van de export van zachte tarwe hapert zo nu en dan flink. Daardoor wordt soms in de handel ten oprechte geopperd dat de export stagneert.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat de uitvoer in juli en augustus minstens op hetzelfde niveau lag als een jaar geleden. Tot nog toe staat de teller op bijna 4,9 miljoen ton. Nagekomen posten zullen het uitvoercijfer in de eerste twee maanden van dit seizoen boven het niveau van vorig jaar tillen.

Of de uitvoer het tempo van vorig jaar in de komende weken kan bijhouden, moet nog blijken. In de eerste helft van september steeg de weekexport tot boven de 1,1 miljoen ton. Dat waren toen de piekweken. Het gemiddelde kwam vorig jaar uit op iets meer dan 0,5 miljoen ton per week.

De Franse export van zachte tarwe nadert inmiddels al de grens van 2 miljoen ton. Daarna volgt Roemenië met inmiddels een uitvoer van iets meer dan 1 miljoen ton. De cijfers van Bulgarije en Polen liggen rond de 600.000 ton.

Algerije grootste afnemer

Algerije is de belangrijkste afnemer met een import van zo’n 900.000 ton in de afgelopen twee maanden. Marokko volgt met een invoer van ruim 820.000 ton. Egypte heeft inmiddels 420.000 ton zachte tarwe uit de EU afgenomen. Pakistan en Nigeria staan in juli en augustus ook in de top-5 van belangrijkste kopers van EU-tarwe.

Algerije heeft zo’n 70.000 ton meer gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Een jaar geleden waren de Algerijnen er niet happig op om tarwe uit Frankrijk te halen vanwege politieke strubbelingen tussen Algiers en Parijs. Marokko was vorig jaar ook minder aan de markt in de EU, maar dit seizoen is het land weer een van de grootste afnemers.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer