Exportvraag stuurt sojaprijs

20-09 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De prijzen van sojabonen schommelen; de trend is licht dalend.

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond begin deze week met 305 punten (januari 2000 = 100) 1% lager dan een maand eerder. Vergeleken met een jaar eerder wordt zo’n 10% hoger genoteerd. De soja-prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld.

Aan de ene kant valt de afzet op de wereldmarkt tegen. De vraag vanuit China is merkbaar minder dan vorig jaar. Vanuit de Verenigde Staten is 56,7 miljoen ton sojabonen afgezet, waar dat vorig seizoen nog 58,4 miljoen ton was. Deze lagere afzetcijfers drukken de prijzen.

Opbrengstverwachting is lager

Aan de andere kant vinden prijzen steun omdat opbrengstverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) schatte in het laatste Wasde-rapport de eindvoorraden van sojabonen in de wereld voor seizoen 2022-’23 op 99 miljoen ton. Dat is 2,5 miljoen ton minder dan in de vorige maandprognose werd gepresenteerd.

De neerwaartse bijstelling komt voornamelijk door kleinere Amerikaanse en Chinese voorraden. De Verenigde Staten verwacht ruim 119 miljoen ton sojabonen te produceren dit seizoen. Dat is ruim 4 miljoen ton minder dan waarvan in augustus werd uitgegaan. Dit zorgde afgelopen week voor een prijsopleving op de termijnmarkten.

Ook Europese prognose bijgesteld

Ook in Europa is de productie van oliezaadhoudende gewassen verlaagd naar 31,3 miljoen ton voor de EU-27 landen door Coceral, de Europese organisatie voor de graanhandel. In de vorige prognose (mei) werd nog uitgegaan van 32,2 miljoen ton. Voornamelijk de productie van zonnebloemen en sojabonen is naar beneden bijgesteld.

Voor koolzaad wordt juist meer verwacht voor de EU-27, namelijk 19,5 miljoen ton. Dat is ruim 1 miljoen ton meer dan in mei werd geschat. In 2021 werd 17,4 miljoen ton koolzaad van het land gehaald. Koolzaadprijzen dalen dan ook op de Parijse termijnmarkt.

Prognose: volatiele oliezadenprijs.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer