Skip to content

Exportwaarde Braziliaanse agribusiness blijft stijgen

Updated on:
Handel
Achtergrond
Soja is het belangrijkste exportproduct en voor 2020 verwacht de vereniging van graanexporteurs (Anec) een Braziliaanse export van 84 miljoen ton. Foto: Canva

Soja is het belangrijkste exportproduct en voor 2020 verwacht de vereniging van graanexporteurs (Anec) een Braziliaanse export van 84 miljoen ton. Foto: Canva

De exportwaarde van de Braziliaanse agribusiness stijgt dit jaar naar € 90 miljard, 3,5% hoger dan 2019 volgens de raming van de onderzoeksinstelling Insper Agro Global.

De exportwaarde van de Braziliaanse agribusiness stijgt dit jaar naar € 90 miljard, 3,5% hoger dan 2019 volgens de raming van de onderzoeksinstelling Insper Agro Global. Sectoren als soja, rundvlees, varkens en kip, verwachten een verdere groei in 2021. Vooral door de toegenomen vraag uit China en de devaluatie van de Braziliaanse munt, de reaal. De devaluatie van de reaal met meer dan 30% in vergelijking met de dollar verhoogde het concurrentievermogen van Braziliaanse producten.

Soja

Soja is het belangrijkste exportproduct en voor 2020 verwacht de vereniging van graanexporteurs (Anec) een export van 84 miljoen ton. Het grootste deel hiervan, 49 miljoen ton, ging naar China. Voor de sojasector is die export, door de goede prijs en het grote koersverschil, lucratief. Soja-boeren hebben hierop geanticipeerd door nu al soja te verkopen die pas begin 2022 zal worden geoogst. De inzaai van soja voor de oogst begin 2021 is nu afgerond maar de verwachting is dat Brazilië maandenlang te weinig aanvoer heeft. Volgens de vereniging van sojaverwerkers (Abiove) zal Brazilië dit jaar ongeveer 1 miljoen ton soja moeten importeren. Voor 2021 verwacht Abiove een oogst van 133 miljoen ton.

Mais

De maisexport zal dit jaar uitkomen op 34 miljoen ton volgens Anec. Dit volume is het op een na beste resultaat van de maisexport na het record in 2019 van 45 miljoen ton. Ook hier profiteerden de producenten van de gunstige wisselkoers. Prijzen op de graanbeurs in Chicago en ook de futures op de beurs B3 in São Paulo sloten deze maand hoger. De verwachting is dan ook dat de export in de eerste helft van 2021 verder zal stijgen en de binnenlandse beschikbaarheid zal afnemen. Door de groeiende productie van kip- en varkensvlees stijgt juist de lokale vraag, terwijl de omvang van de maisproductie niet zal toenemen. De prijs voor mais, te leveren in maart volgend jaar, ligt nu rond de € 227 per ton. Anec schat dat de totale maisoogst 2020/2021 zal uitkomen op 111 miljoen ton.

Rundvlees

De Braziliaanse vereniging van de vleesindustrie (Abiec) verwacht dit jaar een export van ruim 2 miljoen ton. Dat is 8,8% meer dan in 2019 en de opbrengst steeg met 12% naar € 7,7 miljard. China, samen met Hongkong, was de belangrijkste bestemming en goed voor ruim 1 miljoen ton. Egypte staat op de tweede plaats en wordt gevolgd door Chili, Rusland en de VS. Voor 2021 is de verwachting van Abiec wat voorzichtig door de onzekerheden rond de Covid-19-pandemie. De verwachting voor 2021 is een export van in 2,14 miljoen ton met een waarde van € 8 miljard.

Kip en varkensvlees

Volgens de vereniging van dierlijke eiwitproducenten (Abpa) werd er dit jaar 13,8 miljoen ton kip geproduceerd. De export steeg naar 4,23 miljoen ton met China en Saoedi-Arabië als grootste afnemers. Voor 2021 wordt een productie van 14,5 miljoen ton en een export van 4,4 miljoen ton verwacht. De varkensvleesproductie zal volgens Abpa dit jaar uitkomen op 4,3 miljoen ton en een export van 1,03 miljoen ton. China is met 50% de grootste afnemer. Ook voor de varkenssector verwacht Abpa in 2021 verdere groei: productie 3,5% en 10% voor de export. China zal waarschijnlijk grote hoeveelheden blijven importeren, zelfs als het de interne productie zich daar herstelt.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin