Extern salderen stikstof nog mondjesmaat

Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) wees onlangs op de risico's van extern salderen. - Foto: ANP
Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) wees onlangs op de risico's van extern salderen. - Foto: ANP

Er wordt nog beperkt gebruikgemaakt van de mogelijkheid om stikstofruimte te verwerven via extern salderen.

Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op basis van een rondgang langs provincies. Volgens een woordvoerder van het ministerie is er tot nu toe in enkele gevallen gebrui gemaakt van het extern salderen.

Zowel aan de kant van de verwervers als van de verkopers van de stikstofruimte is er nog terughoudendheid, waarbij onder andere meespeelt dat er nog opkoopregelingen aankomen waar potentiële verkopers gebruik van kunnen gaan maken. Bedrijven die stikstofruimte nodig hebben, moeten die ruimte op specifieke plekken verwerven, om daarmee de stikstofdruk op kwetsbare Natura2000-gebieden te verminderen. Willekeurig aankopen van stikstofruimte biedt geen soelaas. Bij extern salderen wordt 30% van de ruimte afgeroomd.

Stikstofruimte uit landbouw

Bij extern salderen bestaat de vrees dat kapitaalkrachtige bedrijven (van buiten de landbouw) de stikstofruimte uit de landbouw halen om hun eigen economische activiteiten te kunnen ontwikkelen. Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) benadrukte dat nog eens tijdens een ambtelijke briefing van het ministerie van LNV aan de Tweede Kamer. Minister Carola Schouten heeft eerder aan de Kamer beloofd nadrukkelijk de vinger aan de pols te houden, om te voorkomen dat de meest kapitaalkrachtige partijen de stikstofruimte voor zich opeisen.

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer