Extra aanbod palmolie drukt oliezadenmarkt

14-06 | |
Koolzaadoogst. - Foto: Mark Pasveer
Koolzaadoogst. - Foto: Mark Pasveer

De noteringen voor zaadhoudende oliën zetten begin deze week een stap omlaag.

De prijsdaling werd voornamelijk ingegeven, omdat Indonesië heeft besloten om de maximale exportheffing te verlagen van $ 375 naar $ 200 per ton voor ruwe palmolie. Het heffingstarief geldt vanaf dinsdag 14 juni tot en met 31 juli. De heffing voor ruwe palmolie kan in augustus weer worden verhoogd tot $ 240 per ton. Het extra aanbod van palmolie uit Indonesië drukt de prijzen, die afgelopen week juist omhoog bewogen.

Op het internationale toneel is China namelijk goed aan de markt waardoor de export van Amerikaanse sojabonen vlot verloopt. Dat prikkelde de prijzen vorige week iets. Alsnog ligt de afzet van sojabonen in seizoen 2021-’22 nog 12% achter vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Verder zorgt de sombere stemming op de wereldwijde financiële markten voor prijsdruk op de markt voor sojabonen. De notering voor sojabonen op de termijnmarkt in Chicago daalde begin deze week 2% en stond daarmee op het niveau van een week eerder.

Prijsdruk door palmolie

Voor koolzaad hing de vlag er afgelopen week anders bij. De koolzaadnoteringen op de termijnmarkt in Parijs lieten een duidelijke dalende trend zien. In Canada zijn de inzaaiwerkzaamheden zo goed als voltooid wat de prijzen eind vorige week al drukte. En daar kwam begin deze week de prijsdruk vanuit palmolie bij.

Het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Parijs (augustus) daalde 13 juni naar € 761,50 per ton. Dat is € 23,50 lager dan voor het weekend werd genoteerd. Sinds eind maart heeft het augustus-contract voor koolzaad niet meer op dit niveau gestaan.

Koolzaad stijgt ondertussen weer

Maar woensdag 14 juni beweegt het eerst aflopende contract weer omhoog op de Parijse termijnmarkt; tussen € 762 en € 770 per ton. Dat komt omdat in Frankrijk wordt verwacht dat de hectareopbrengst van koolzaad tegenvalt.

Prognose: volatiele oliezaadmarkt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer