Extra druk op termijnprijzen gas

02-08 | |
Gasinstallatie in het Duitse Lubmin, waar gas vanuit Nord Stream I binnenkomt. Door deze pijpleiding wordt weer mondjesmaat gas aangevoerd vanuit Rusland. - Foto: ANP
Gasinstallatie in het Duitse Lubmin, waar gas vanuit Nord Stream I binnenkomt. Door deze pijpleiding wordt weer mondjesmaat gas aangevoerd vanuit Rusland. - Foto: ANP

Een kuub gas kost nu € 2,05 en de markt houdt rekening met een langere periode van exorbitante prijzen.

De gedachte dat de inflatie dit najaar wel weer wat omlaag zou kunnen gaan, omdat de jaar op jaar stijging van de energieprijzen dan weer zou afvlakken, lijkt te optimistisch. Precies een jaar geleden vonden we een gasprijs van 41,4 cent zorgwekkend hoog. En dat gas twee maanden later naar € 1 steeg was ongekend.

Dat leverde op dat moment zware druk op op de inflatiesommetjes. Maar dat zou niet kunnen blijven duren, meenden kenners. Jaar op jaar zou gas in de zomer 2022 dan misschien niet goedkoper, maar toch in elk geval niet veel duurder kunnen zijn dan in najaar 2021.

Hoge gasprijzen blijven

Met nu een prijs van € 2,05 voor een kuub gas in het eerstvolgende kwartaal blijkt dat echter een complete misrekening. Dat is precies vijf keer zo hoog dan die zorgwekkende prijs van precies een jaar geleden. En de markt houdt rekening met een langere periode waarin we te maken zullen hebben met dit soort exorbitante prijzen.

Dat wordt weer duidelijk aan de vorige week ook al ingezette prijsverhoging voor de contracten van latere jaren. Een kuub gas vastleggen voor 2026 kostte dinsdagmiddag 49,2 cent. Dat wil zeggen dat in de 10 dagen die zijn verstreken sinds Gazprom weer mondjesmaat gas door de Nord Stream pijpleiding stuurt, er 11 cent bij de prijs op is gekomen. De stijging van deze specifieke contractprijs komt neer op bijna 30% in een week tijd.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer